Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 29 март

Вторник сутрин с темите от деня, които ще намерят своето развитие на европейско и национално ниво - здраве, лекарства и пътни такси са част от тях.

-В Брюксел ще се проведе заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, на което освен здравната и хуманитарна ситуация в Украйна ще бъдат обсъдени също предизвикателствата пред стратегията на Европейския съюз за солидарност в областта на ваксинацията срещу COVID-19 и Европейският отговор на редките заболявания. 

- У нас- здравната комисия в НС ще разгледа предложението за промени в Закона за зравето и отмяна  от 1 април на извънредна епидемична обстановка и ковид мерките.  Крие ли риск това решение и как ще се отрази върху здравната ни система, бизнеса и живота ни. Защитени ли ще  са най-уязвимите групи? -питаме д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на комисията.

- Ще чуем и какво мислят пловдивчани по темата в анкетата на Яница Маврова.

- И докато в ЕС се търси общ отговор на проблемите на хората с редки болести - у нас, след 12 години, болните с  лупус все още търсят достъп до животоспасяващ медикамент, който  здравните институции отказват да включат в списъка за безплатни лекарства, а високата му цена е недостъпна за повечето от пациентите. За проблема ще ни разкаже Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания  и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

-От 1 юли тежкотоварните камиони ще плащат такси за преминаване по второкласната пътна мрежа, както и по-високи ставки за пътищата, по които и досега се плаща - автомагистрали и първокласни. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов съобщи новите тарифи на обществено обсъждане с превозвачите. Отговорът на превозвачите ще разберем от Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

-В минутите за култура Екатерина Костова ни среща с художника Костадин Жиков, който тази вечер открива изложба в галерия "Възраждане".

-Второ утро в "Добро утро, ден!" с психиатъра д-р Веселин Герев точно в 7.30 часа.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39