Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравето във „Вход свободен“

Една мъдра сентенция гласи: „Най-добрият лекар е природата дори само затова, че лекува три четвърти от всички болести и никога не се изказва лошо за своите колеги.“ 

Да, днес в Световния ден на здравето, ще говорим за здраве повече от всякога. Денят на здравето е глобална инициатива на Световната здравна организация, която се отбелязва всяка година на 7 април, като началото е поставено през 1948 г. У нас той се отбелязва от 1964г. също и като Ден на здравния работник. В този ред на мисли поздравяваме всички хора лекари, медицински сестри, и хората работещи в  тази сфера. В минутките след 13:00 говорим за здравето с Маргарита Спасова. Тя е част от екипа на Академия „Екатерина  Каравелова“ и ще ни разкаже повече за поредицата от събития „Здраве: от жени за жени“, на които са домакини.

Защо е важна тази лекарската професия и можем ли без здраве, попитахме децата от една пловдивска градина. Отговорите им очаквайте в редовната ни рубрика „Усмихнат коментар“ след 13:30.

Във времето ни отредено „За животните с любов“ пък ще споделим с вас любопитни и научно доказани обосновки, защо и как любимците ни влияят благотворно върху нашето здраве.

И днес разбира се ще се посмеем с колегата Жоро Пеев и неговият „Виц на деня“ и ще чуем размишленията му в рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“.

Но преди всичко това, ще ви поканим на Международния музикален радио фестивал „Тримонтиада 2022“, който ежегодно се провежда в Пловдив. В рамките на три дни /7,8 и 9 април/ първо студио на радио Пловдив ще бъде огласяно от талантливи млади музиканти. Повече за тях и за цялостната програма на феста, ще разберем от световноизвестната пианистка, импровизатор на класическа музика и композитор с международна кариера, и организатор на събитието проф.Галина Врачева. Срещата ни с нея е малко след 12:30 и в студио 6 на радио Пловдив.

Изберете нас! Започваме в 12:00, по радио Пловдив и във "Вход свободен"!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 12 август

В понеделник сутрин с анализи и коментари на събитията и темите на деня, които следим в развитие.  Днес и утре е пикът на метеорния поток Персеиди и ще има до 100 "падащи звезди" на час. За красивото явление е разговорът на Паолина Комсалова с Цветелина Генчева, астроном и астрофизик, директор на Планетариума в Смолян. Утринна среща и със..

обновено на 11.08.24 в 16:17

Клуб "Неделя" за Космоса и детските мечти

Днес в предаването Ви срещаме с едно наглед съвсем обикновено 14-годишно момиче - Ния Парушева. Това, което я прави необикновена е всъщност факта, че пребори жестока конкуренция от над 200 деца и бе отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Това е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Намира се..

публикувано на 11.08.24 в 15:25

Ранно утро с "Шейкър"

Лятото е, а ние сме повече от мотивирани да създаваме добро настроение в утрото на поредната августовска неделя! Интересни теми и събеседници, полезна информация, поглед с намигване към звездите и много хубава музика. Това е накратко, което предстои до 10. Запознаваме с мотодът Физиогномика, за да разбираме по-успешно характера,..

публикувано на 10.08.24 в 16:05

"Вход свободен" в прегръдката на август

Лястовиците вече започват да се събират за отлитане на юг, а за нас лятото е още в разгара си . Последните отпускари стягат багажа за избраните дестинации, а градът под тепетата  е богат все повече на туристи и все по- малко на пловдивчани. Готвим се неохотно да изпратим и това лято, но още сме подвластни на ваканционното настроение.  Днес във "Вход..

публикувано на 09.08.24 в 10:15

Цветовете на август -"Точно днес"

И в последния делови ден от седмицата август носи жега и мечти. Първото е видимо освен по термометъра, но и по всеобщия контекст на информационните потоци, които ни заливат със сюжети на абсурда  в житейски и в политически ракурс. Мечтите пък  остават животоспасителният елемент на лятото, а "Точно днес"  в опит да сбъднем  някои от тях,  избираме с..

публикувано на 08.08.24 в 17:03