Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никоя партия от парламентарно представените не иска избори

Доверието към управляващите продължава да пада

Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

Накъде в политическите сблъсъци, отстъпките и заявените отговорности на партиите в управляващата коалиция, разговор с политолога проф. Тодор Галунов от Великотърновския университет. Той започна анализа си със заявеното от "Продължаваме промяната" на парламентарната трибуна, че срещат съпротива към всяка тяхна инициатива. Проф. Галунов подчерта, че всяка политическа партия винаги страда от това, че има опозиция, но трябва има коректив на властта. 

"Към момента имаме доста сложна структура на управление, където "Продължаваме промяната" е първа сила, но със сложно усторени коалиционни партьори. Толкова разнопосочни интереси са събрани с идеята да са промени държава, след управлението на ГЕРБ. Една година след тях обаче нещата не вървят добре, и надеждите не се оправдават, страната затъва", смята политологът. По думите му са важни външополитическите проблеми, идващи от Северна Македония и войната в Украйна, които пряко влияят на вътрешната политика.

"Важно е да се каже, че ПП управлява без реални структури по места, учредяването предстои, но има дълъг процес след него", каза проф. Галунов. Той подчерта, че ако партията се структурира, то тя се готви за по-дълъг политически живот.

"В БСП процесите като ерозия са доста сериозни, те търсят активи от външнополитически идеи, със заплахи да напуснат коалицията, ако дадем оръжие на Украйна. Това до голяма степен изразява надеждата им да привлекат обществото, което е против намесата на България. Другата им идея е да върнат хартиените бюлетини, и когато едно нещо се вербализира, то се готвят някакви промени, за БСП изборната промяна е и опит за ПР-акция", каза проф. Галунов. 

"И при ИТН има проблеми, и движението при тази партия е надолу", каза още политологът. По повод на социологическите данни, които показват 58% неодобрение към управляващата коалиция, той казва, че управляващите не се справят добре с икономическите мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12