Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - традиция и диалози за вярата

Снимка: Данислава Вълкова

През април, преди Възкресение - акценти на разговорите в програмата от 6.00 до 9.30 часа по Радио Пловдив:

Величкият епископ Сионий разказва за традицията на Велики четвъртък в Бачковския манастир. Там ще боядисат 2022 яйца, които ще бъдат раздадени на вярващите в трите дни на Възкресение Христово. От игумена ще чуем и молитвата му за мир.

Издателство "Паралингва", което работи с благословията на Пловдивската митрополия подготвя, превежда и редактира нова книга. Скоро излиза от печат  "Икона" на американската авторка Джорджия Бригс. За романа и за молитвите преди православния празник, говорим с Йоан Василев, редактор и преводач в издателство, докторант в Богословския факултет на Софийския университет. 

И още по темата на седмицата, мерки-инфлация, картели и цени, коментар на икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

От макроиномическите към регионалните теми - от 21 април до 25 април ще се проведе Великденски базар Капана, повече от Никола Сивков, организатор на традиционната среща. Ще се потопим в изкуство на майсторите на занаяти, ще има храни, напитки, стоки от сертифицирани производители, участват също български автори на ръчно изработени изделия и много други продукти. 

Репортаж от Баните на кореспондента на БНР Радостина Чернокова от Смолян.

За премиерата на спектакъла "Островът на пернатите" по Дейвид Мамет, репортаж на Екатерина Костова от Драматичен театър Пловдив. Ще чуем режисьора проф. Атанас Атанасов и актьора Троян Гогов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването минутки след 13:30 наш гост ще бъде Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Поводът да я поканим е,  20-ти юбилеен летен  лагер в гр. Априлци, който асоциацията обедини както децата с диабет, така и техните  родители. Акцент тази година бе темата  "Подсладителите и последните научни..

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 септември

В сряда сутрин - броени, дни преди началото на новата учебна година, говорим по актуални теми и следим събитията  с днешна дата. - 5 въпроса свързани с проблемите в образованието, на които Асоциация Родители търси отговор от институциите. Говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията. - И още за телефоните и забраната им в училище и..

публикувано на 10.09.24 в 14:28

Магичен и усмихнат "Вход свободен"

Днес Ви срещаме с любимия на малки и голми Марио Меров, по разпознаваем като Magic Mario. Човекът, който повече от 15-години ни прави част от магичния и по-добър свят на илюзионното изкуство.  Поводът да го поканим е повече от вълшебен! Меджик Марио отбелязва 15 години на сцена, с приятели като на рожден ден :))) и с грандиозен шоу-спектакъл! Еднa..

публикувано на 10.09.24 в 09:30

„Точно днес“ – от политическата не/воля до „Сцена на кръстопът“

Утрото с Радио Пловдив ще поднесе горещи теми, независимо от синоптичната прогноза за влошаване на времето. Ето какво ще чуете до 9.30 ч.: Докъде ще стигне политическата не/воля и защо основни политически формации се оказаха разцепени преди извънредния парламентарен вот на 27-ми октомври? Политологът професор Александър Маринов ще бъде наш..

обновено на 09.09.24 в 16:40