Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хладилникът, телевизорът и ние „Ден след ден“

Издръжката на живот у нас надмина 1200 лева на човек. Необходимият нетен месечен доход на един работещ през месец март достигна 1216 лв, изчислиха от КНСБ. Това е ръст от 5.9% от началото на годината, а на годишна база увеличението е с 14.8%. С близо 300 лева се е увеличила месечната издръжка на тричленно семейство у нас за една година и вече е 2 189 лева.

Могат ли да се овладеят галопиращите цени и инфлацията?  Защо стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз? За дълговата спирала и дългосрочната финансова прогноза за България ще говорим с бившия министър на икономиката Николай Василев.

Как поскъпването на стоките от първа необходимост се отразява върху семейния бюджет на пловдивчани? Ограничават ли се те от покупки и къде свиват разходите си? Коментари и мнения по темата събра в анкетата си Яница Марова.

Цените на горивата и антикризисните мерки на правителството са тема на срещата на превозвачи и работодатели с премиера Кирил Петков. Срещата е дни преди обявената от транспортния бранш национална стачка на 10 май. Резултатите от днешните преговори очакваме да чуем от Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

България е богата на ресурси и може да осигури енергийната си независимостза стотици години напред. Какви богатства от суровини имаме, къде са находищата и защо не ги експлоатираме? Търсим коментара на проф. Ефросима Занева – Добранова, ръководител на Научно-изследователската лаборатория „Енергийни георесурси“ към Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

И още:

Украинските бежанци ще бъдат преместени от летните в зимните курорти. Поне 10 хиляди ще бъдат приютени в Банско, обявиха от туристическия бизнес в града. Каква е ситуацията в другия голям зимен курорт у нас – Пампорово? Ще говорим с изпълнителния директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

Какво е бъдещето на диалога София – Скопие? Ще издържи ли България на натиска на евроинституциите за вдигане на ветото за еврочленство на Република Северна Македония? Разговаряме проф. Кирил Топалов, писател, дипломат, член на Смесената българо-македонска експертна комисия.

И в днешния четвъртък програма „Ден след ден" започва след новините в 15 и продължава до 17 часа. Слушайте ни!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лятно с „Шейкър“

Днес говорим за юли. С какво ще ни изненада? Ще разберете от астробюлетина, със Стефи Недевска. Очаквайте, редовната ни рубрика с Елена Шахънска. Тази неделя темата е за желанията и тяхното изпълнение. С Борис Зафиров и Лилия Секова говорим за проекта „Форум театър в училище“, който е към своя край. На 28 юни, учениците от ПГО „Ана Май“,..

обновено на 22.06.24 в 19:34
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

обновено на 21.06.24 в 16:53

Слънце, път и плаж в "Ден след ден"

По много пътища тръгваме в началото на лятото. Оказва се обаче, че в някои посоки няма как. Поне, ако разчитаме на автобусните превози.  Тази седмица се оказа, че има проблем с изпълнението на автобусните курсове от Пловдив към София, след като досегашния превозвач се отказа да изпълнява  транспортна услуга. Това се случва често и с автобусите до редица..

публикувано на 21.06.24 в 14:54

"Вход свободен"- нека да е лято!

От снощи лятото вече е официално легализирано. "Нека да е лято" се пееше в един вечен български хит, нека- охотно се съгласяваме и ние, а мислено вече сме на морския бряг или в прохладните планини, или , още по - добре, на някой екзотичен чужбински курорт. Това засега са само мечти, а те са абсолютно безплатни, също като слушането на Радио Пловдив,..

публикувано на 21.06.24 в 09:55

Вече е лято - "Точно днес"

Първият истински ден на лятото ни разтваря в мечти за прохлада, жажда за повече свежест, емоционални посоки и политическа жега. Последната я долавяме много отдавна, но след поредния нов старт на  сезона, партиите  се задвиждат в посоките, които хората им предначертаха с новите им  амбиции и старите им дефицити. За странностите на парламентарния..

публикувано на 20.06.24 в 18:28