Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пампорово могат да се настанят максимум 1500 бежанци

Украинските бежанци ще бъдат преместени от летните в зимните курорти. Поне 10 хиляди ще бъдат приютени в Банско, обявиха от туристическия бизнес в града. Каква е ситуацията в другия голям зимен курорт у нас – Пампорово?

В Пампорово могат да бъдат настанени максимум 1500 бежанци

„Намирам някаква логика, защото легловата база в Банско е много по-голяма от тази в Пампорово. При такова свръх предлагане на легла там, може би наистина могат да отделят места за 10 000 души. За Пампорово няма как да стане. Там има 7-8000 легла. И ако вземем средностатистическа цифра, може би не повече от 1000-1500 души могат да бъдат приети. Никой не може да задължи собственик на хотел да направи такъв вид настаняване. Защото то крие много рискове и неизвестни“, това каза в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариан Беляков.

Сумата от 40 лв. на ден е недостатъчна, хотелиерите трябва да дотират настаняването

Според Мариан Беляков сумата от 40 лева на ден, която държавата отпуска на хотелите за настанен бежанец, е крайно недостатъчна.

„Това е недостатъчно, предвид нарасналите разходи за оперативни дейности. Сигурен съм, че 8-9-% от хотелите работят на загуба. И то базирано на данни, които бяха съпоставими и актуални до преди два месеца“, коментира изпълнителният директор на „Пампорово“ Мариан Беляков.

Той каза още, че дружеството няма хотелска база, която през летните месеци да предостави за нуждите на бежанците, тъй като и през летните месеци планинските курорти са натоварени.

Цялото интервю с Мариан Беляков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38