Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната е чудовищно престъпление в XXI век

Войната хвърля своята тъмна вина върху всеки един от нас

| обновено на 06.05.22 в 09:58
Снимка: sbj-bg.eu

В програма "Точно днес" разговор с Мирела Иванова, поетеса, писателка и драматург на Народния театър "Иван Вазов" с мислите за Гергьовден и за силата на жените в иначе мъжкия и наситен с войнство и героизъм празник. 

Мирела Иванова каза пред Радио Пловдив, че свързва 6 май с нейния баща, който е бил млад офицер, преди да стане лекар, и който много е обичал тържествения ден. "От него за първи път чух имената на генерал Георги и Владимир Вазови,  името на генерал Колев, свързвам го и с гергьовските трапези и именици в този ден, и с прекрасния месец май", допълни писателката. 

"За съжаление тази година, този прекрасен празник на храбростта е скрит от тъмните сенки на войната, и тази война е чудовищно престъпление в XXI век, тя хвърля своята тъмна голяма вина върху всеки един от нас", смята Мирела Иванова. Тя акцентира над всеотдайността на украинските воини, на майките с децата и възрастните, които са въвлечени в ужаса на войната.

"Като нормален човек се моля тази война да спре, каквато и да храбост да откриване в нея, по-добре да видим милост в нейния край", каза Мирела Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39