Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по майските посоки

| обновено на 12.05.22 в 17:00
Снимка: община Пловдив

На 13 май, петък без фаталност ще преминаваме по важното за седмицата и деня. Нашите събеседници ще коментират темите за газа, кръговата икономика, както и паметните знаци за нас, българите.

Енергийният експерт Васко Начев ще обясни какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия. 

Репортаж от рубриката "Евранет плюс" описва кръговата икономика като нов начин на мислене.

Съпредседателят на Зелено движение в България Добромира Костова разказва за участието й в конференцията във Валенсия на мрежата на зелените местни политици, организирана от Европейската зелена партия за цяла Европа. Как да се побратимят Валенсия и Пловдив, какво като паралел със зеления коридор през испанския град може да се приложи тук, или как трафик и презастрояване не плашат испанците.

И още от акцентите в Пловдив и региона: Тази неделя Батак, градът-паметник отбелязва 146 години от Априлското въстание с литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година. По етапите на честването на 15 май ще минем с Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей - Батак. 

Пловдивският университет е домакин на XVII Национални студентски литературни четения по темата Европейско културно-историческо наследство, повече от гл. ас. д-р Божидар Драганов от катедра "История и археология" и студентски историко-археологически клуб "Проф. Велизар Велков".

Пловдивските музеи имат интересна програма и вход свободен за Европейската нощ на музеите, повече за изложбите, които започват ще разказваме заедно със заместник-кмета Пламен Панов в зона "култура" след 9.00 часа.

"Добро утро, ден!" е с доц. д-р Васил Паница, който отговаря на нашите блиц-въпроси, описва  защо обича природата и обикновените неща от живота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С летни емоции "Точно днес" на 7 август

Лято е. Време за пътуване, почивка и споделени минути с ефира ни. Радиото е най-добрият вариант в сряда сутрин да сте добре информирани и с добро настроение. Ето и темите и събеседниците в програма "Точно днес" до 9.30 часа - Защо се стигна до хаоса с годишните технически прегледи на автомобилите и може ли готвената  промяна в правилата да успокои..

обновено на 06.08.24 в 16:11

В ритъм с „Вход свободен“

Вторник е и говорим за събора на приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”, на 10 август. Кристиян Ваклинов ни гостува. Мартин Иванов, човекът положил основите на барабанната/ритъм терапия и фасилитиране в България, ще ни припомни за системата, която синхронизира ума и сърцето.  Кино рубриката, също, е част от..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

"Точно днес" с вяра за различното пловдивско начало

Празничното утро на Преображение Господне ще посрещнем с надежда за новото, което идва към града и страната. До девет и трийсет часа ще чуете: Празничните камбани на пловдивската църква „Преображение Господне“ – какво си пожелаха пловдивчани, които прекрачват прага на храма – това ще научим от репортаж на Яница Марова . 6-ти август е..

обновено на 05.08.24 в 16:44

"Добро утро, ден!" с доц. Меглена Златкова

Меглена Златкова е гостът ни тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ - преподавател и изследовател в областта на етнологията и антропологията.  Тя е доцент, ръководител е на катедра „Етнология“  и заместник-декан на Философско-историческия факултет в Пловдивския университет. Интересува се от културното многообразие на групи и общности, от..

обновено на 05.08.24 в 16:19

"Вход свободен"- август, императорът на лятото

Август е всесилният император на лятото. Пръска слънце и жега в изобилие и излишък, прохлада- само по благоволение и то нощем. Спорадично изпада в огнен гняв с гръмотевични бури по августейшия си каприз. По негова височайша милост си е присвоил титлата на щедър повелител на отпуските и е наложил диктатура на почивките и воаяжите в чужбинско.  Ние ,..

публикувано на 05.08.24 в 10:10