Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газ винаги ще има, но оттук-нататък на по- висока цена


Премиерът Кирил Петков договори при посещението си в САЩ  два танкера с втечнен газ за юни на цени малко по- ниски от руските. Той обясни, че се работи и по сключването на дългосрочен договорен за вноса на американски газ, като цените ще бъдат по- ниски от тези на Газпром. 

"Не може газ да се договаря от правителства, а от фирми. Българската държава има една фирма – Булгаргаз, но САЩ имат само частни компании. Правителствата не могат да договарят доставки на газ. Времената, когато се сключваха междуправителствени договори отдавна отминаха", коментира пред Радио Пловдив енергийният експерт Явор Куюмджиев. В момента пазарът определя цената на суровините и силно се съмнявам, че ще се намери американска компания, която да ни продава газа на по- ниска цена от пазарните.

Той приема казаното от премиера с голяма доза съмнение и е категоричен, че тръбният газ  е по- евтин от втечнения.  Той поясни, че при втечняването на 1000 кубични метра газ се губят 250 кубика, т.е. загубата е с 25%. Транспортът струва също повече, след което се заплаща капацитет на Ревитуса за регазифициране, което още оскъпява суровината.  "Не може частникът да бъде накаран да продава по- евтин газ. Да кажат коя е ответната компания, както и кой е купувачът от българска страна", призова Куюмджиев.

Според него не е ясно и какъв е капацитетът на двата танкера.  "Дори най- големият кораб теоретично може да задоволи потреблението ни за месец през лятото. През зимата няма да ни стигнат и три танкера за един месец. Минаването на случайни танкери и на неясна цена е риск за енергийната ни сигурност", коментира той. 

Куюмджиев е уверен, че след спирането на руския газ от 1-ви май, страната ни продължава да се захранва с него, но на по- висока цена. "На пазара вакуум няма, газ винаги ще има, но  оттук - нататък цената му винаги ще е по- висока", прогнозира той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58