Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

| обновено на 20.05.22 в 17:09

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството.

„Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение човек почва да смята 500 по 20%, т.е. ще взема 600 лв. Това обаче не е точно така.

Истинските данни са следните – това, което до сега беше временно част от пенсията ковид добавката (60 лв.) – сега  става част от пенсията, така че тези 60 лв. хората и досега ги получаваха няколко месеца, ще продължат да ги получават.

Всъщност новите пари, ако така мога да ги нарека, които хората ще получат са парите над този нов размер,т.е. пенсия плюс ковид добавки, която прави новата пенсия. Върху нея ще има увеличение, което средно ще бъде някъде около 10% .

По-коректно е да се каже на хората, че пенсията юли месец, ако я сравнят с тази от юни ще видят една разлика от около 10%“, коментира Нейков.

Той добави, че правителството продължава да върви по пътя на предшествениците си – да пипа пенсионния механизъм и да го ерозира. По думите му непрекъснато се разкъсва връзката между приноса на човека и резултата от този принос, т.е. пенсията.

„С това увеличение минимална пенсия ще стане 467 лв., което значи, че ще е с близо 100 лв. повече. Все още няма точни оценки, но около 60% от пенсионерите в България ще получават една и съща пенсия – минимална. Това е резултат от пипането на модела, в който имащия най-малкия принос и аз, който работя 20-25 г.,  взимаме едни и същи пенсии. Това удря в доверието на осигурителната система“, каза Нейков.

Спорен него същия подход следва и отстъпката от 0,25 ст. за литър гориво. Иван Нейков обясни, че този който има по-големи възможности ще получи и повече.

„А какво да прави човека, който няма кола, не може да си го позволи всичко това“, заяви Нейков. Той подчерта още, че на преди новия енергиен сезон трябва да се помисли за нов подход при програмите за енергийно подпомагане - или да ги разширим за повече хора, или да увеличим размера.


Още от категорията

Дигитален новатор стана преподавателка от МГ-Пловдив

Сред наградените 12 учители от цялата страна в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ 2022 г. е Виолета Маринова , старши учител по информатика и информационни технологии в ОМГ "Академик Кирил Попов“ - Пловдив.   Инициативата се реализира за трета поредна година от Българската асоциация по информационни технологии, и е под под..

обновено на 04.07.22 в 06:58
Инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на Холдинг

платена публикация
Фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД - цял ден песни, танци и игри

Цял ден музика, игри и забавления за всяка възраст предложи фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД на станцията в местността Копривките. В Арт работилниците имаше рисуване върху стъкло и плетене на кукли от царевична шума. Конна езда, Въжен лифт, музикален пъзел, щафетни игри, татуировки, рисунки върху лице – бяха заниманията..

публикувано на 02.07.22 в 15:46

Двойно поскъпна строителството на новата Детска клиника

Почти двойно по-голяма сума е необходима за изграждане на новата сграда на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, заради увеличените цени на стоките и услугите в строителството. Това стана ясно от думите на икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров. Той уточни, че с актуализацията на държавния бюджет за клиниката се..

публикувано на 01.07.22 в 16:51

Дано в Кремъл има "пилот в самолета" !

Скандалът с изгонването на 70-те  руски дипломати на пистата България – Русия отвори разликите между синьото и зеленото след бялото и над червеното в националните флагове на двете страни. Очаквано ли беше станалото днес – отказа на българската страна да отстъпи и съответно неотстъпчивата позиция на руския посланик Елеонора Митрофанова, която..

публикувано на 01.07.22 в 16:11

Четворната коалиция показа ниска коалиционна култура

За 6 месеца управление на четворната коалиция видяхме много ниска коалиционна култура. Тя е част от събитията, които доведоха до първото в демократичната ни история сваляне на правителство с вот на недоверие, коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова . По думите й вече има..

публикувано на 01.07.22 в 15:14