Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 23 май

Четенето на книги остава сред любимите занимания, въпреки прогнозите за отлив на интерес от писаното слово. Книгите обаче поскъпват, наред със стоките, които ни хранят физически. В същото време евродиректива препоръчва свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС върху книгите именно с цел те да станат по-достъпни. По темата ще говорим с Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Според президента Радев в България има консенсус по темата за одобрението Северна Македония да започне преговори за присъединяване  към ЕС. Радев смята също, че изпълнителната власт много добре знае това. Така индиректно президентът отговаря дали ще изпълни искането на премиера Кирил Петков да свика КСНС по темата. Проф. Даниел Вачков, член на смесената българо-македонска комисия-смята, че вдигане на ветото срещу обещанието за по-нататъшно изпълнение на българските искания би било контрапродуктивно.

Автомобилните гонки и дрифтове се налагат като любима атракция сред младежите, а около абитуриентските балове изпълненията зачестяват. Санкциите обаче следват тези неразрешени прояви на шофьорски умения. Така 5-има души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

За мислите и щастието във "Вход свободен"

С усмивка подхождаме в началото на седмицата, и с надежда тя да ни донесе повече позитивни случки и емоции през седмицата.  За мислите и тяхната сила, за влиянието им върху формирането на нашето ежедневие и живот, ще поговорим в рубриката "Уроци по щастие". Консултантът ни психолог Петя Георгиева ще ни даде и някои насоки по темата.  Традиционна за..

публикувано на 12.08.24 в 09:30

"Точно днес" на 12 август

В понеделник сутрин с анализи и коментари на събитията и темите на деня, които следим в развитие.  Днес и утре е пикът на метеорния поток Персеиди и ще има до 100 "падащи звезди" на час. За красивото явление е разговорът на Паолина Комсалова с Цветелина Генчева, астроном и астрофизик, директор на Планетариума в Смолян. Утринна среща и със..

обновено на 11.08.24 в 16:17

Клуб "Неделя" за Космоса и детските мечти

Днес в предаването Ви срещаме с едно наглед съвсем обикновено 14-годишно момиче - Ния Парушева. Това, което я прави необикновена е всъщност факта, че пребори жестока конкуренция от над 200 деца и бе отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Това е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Намира се..

публикувано на 11.08.24 в 15:25

Ранно утро с "Шейкър"

Лятото е, а ние сме повече от мотивирани да създаваме добро настроение в утрото на поредната августовска неделя! Интересни теми и събеседници, полезна информация, поглед с намигване към звездите и много хубава музика. Това е накратко, което предстои до 10. Запознаваме с мотодът Физиогномика, за да разбираме по-успешно характера,..

публикувано на 10.08.24 в 16:05

"Вход свободен" в прегръдката на август

Лястовиците вече започват да се събират за отлитане на юг, а за нас лятото е още в разгара си . Последните отпускари стягат багажа за избраните дестинации, а градът под тепетата  е богат все повече на туристи и все по- малко на пловдивчани. Готвим се неохотно да изпратим и това лято, но още сме подвластни на ваканционното настроение.  Днес във "Вход..

публикувано на 09.08.24 в 10:15