Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 23 май

Четенето на книги остава сред любимите занимания, въпреки прогнозите за отлив на интерес от писаното слово. Книгите обаче поскъпват, наред със стоките, които ни хранят физически. В същото време евродиректива препоръчва свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС върху книгите именно с цел те да станат по-достъпни. По темата ще говорим с Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Според президента Радев в България има консенсус по темата за одобрението Северна Македония да започне преговори за присъединяване  към ЕС. Радев смята също, че изпълнителната власт много добре знае това. Така индиректно президентът отговаря дали ще изпълни искането на премиера Кирил Петков да свика КСНС по темата. Проф. Даниел Вачков, член на смесената българо-македонска комисия-смята, че вдигане на ветото срещу обещанието за по-нататъшно изпълнение на българските искания би било контрапродуктивно.

Автомобилните гонки и дрифтове се налагат като любима атракция сред младежите, а около абитуриентските балове изпълненията зачестяват. Санкциите обаче следват тези неразрешени прояви на шофьорски умения. Така 5-има души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране.


Още от категорията

"Накъде ще ни отведе седмицата питаме "Точно днес"

България даде път на Скопие за преговори с ЕС. Едно трудно решение, взето изцяло под евроатлантически натиск или  историческа стъпка за пренареждане на пластовете в балканската територия на конфликти, патриотарство и национални каузи. Еволюция в двустранните отношения или проиграна възможност за постигане на по-добър резултат бе българският отговор..

публикувано на 26.06.22 в 17:38

Различен и усмихнат следобед с Клуб "Неделя"

В последното юнско издание на Клуба, ви каним да останете с нас на вълните на радио Пловдив, а ние от своя страна обещаваме два страхотни часа с много музика и интересни ефирни събеседници. Като начало, ще ви разкажем за цената на една сбъдната детска мечта. Главният герой в тази приказка се казва д-р Ралица Грънчарова-Хил, която от малка е имала едно..

публикувано на 26.06.22 в 15:45

Ранно утро с "Шейкър"

Музика и забавление традиционно ви поднасяме в неделното утро, но и една сериозна тема разглеждаме с помощта на компетентни събеседници.  Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване на централната нервна система, при което се уврежда обвивката на нервните влакна и се нарушава предаването на нервните импулси. Заболяването започва в млада възраст..

обновено на 26.06.22 в 07:45

„Алтер его” с блуждаещите спомени на Васко Жеков

„Блуждаещи спомени“ е бъдеща книга на българския писател Васко Жеков, която той е подготвил за печат. Слушателите на „Алтер его“ ще имат привилегията да чуят в аванс някои от най-веселите истории в нея! Ръкописът съдържа случки из писателската бохема от 60-те години на миналия век до днес. Васко Жеков е роден на 9 януари 1941 г. в с...

обновено на 25.06.22 в 10:31

Политически страсти в "Ден след ден" на Еньовден

Петък следобед и финал на горещата политическа седмица,  слагаме с коментари и анализи в двата часа на програма "Ден след ден". - Новината от днес -  НС  даде  зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. , но постави редица условия. С решението депутатите потвърждават позицията, че..

обновено на 24.06.22 в 14:46