Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Върви, народе възродени - "Точно днес"

Върви, народе възродени -  като  молитва, изпитание и кръст, който всеки българин носи на 24 май. 

Защото Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вгражда в гените ни усещането за съдбовност, свобода и дълг, без давност във времето и зависимости от политическата конюнктура. 

Защото дългът свещен да пазим завещаното от дедите ни в националната култура и слово е онази  неизмерима с нищо мощ, която може да ни направи много по-единни и много по-силни днес с разум и мъдри действия, заради обществото ни и заради нашите наследници.

В програма "Точно днес" от 7.00 до 10 ч. ще чуете: младите хора на България, представители на ПУ "Паисий Хилендарски" и ФЕГ "Антоан Дьо Сент Екзюпери", участници в дискусията, проведена в радио Пловдив на тема "Защита и развитие на европейската демокрация". Те са обединени около тезата, че водещ приоритет в постигането на тази европейска ценност е образованието, което трябва да провокира чувствителност към европейските теми и активно гражданско общество. 

А след това чуйте - проф. д-р Любка Липчева  за работата на ръководения от нея екип, създал Атлас "Живописна България" с литературни маршрути. Той е многоезичен, а в изготвянето му участват 10 водещи европейски университета. Как чуждестранните българисти приемат знакови български автори и творби и какъв е разказът им за тях, осъществен по пътя на творческото пътешествие, и буквално, из националната литературна съкровищница.

Писателката Неда Антонова, за която словото е медиатор за контакт със световете и хората.  

С носителката на награда "Пловдив" за художествен превод  Здравка Петрова - разговор за великата сила на буквите и мисията на преводачите за  "магичното преминаване" през мъдростта на нациите, отразена в книгите.

С  доц. Владислав Миланов - преподавател в СУ "Климент Охридски" -  разговор за акустиката на българската говорима и писмена реч. Знаците на промяната в навъсено време и поуките, които трябва да понесем. 

Разказът на Екатерина Костова за първата награда на екип от Хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий" в Пловдив, спечелена в националното историческо състезание на Министерството на образованието и науката "Места и памет" поставя фокус върху проекта  "Шоколадовото сърце на Пловдив" по темата "Икономическия живот на българските евреи преди и след Закона за защита на нацията" с ръководител учителката по история Ралица Димитрова. 

От мястото на събитието - празничното шествие по случай 24 май от площад "11 май" до площад "Стефан Стамболов" - репортажът е на Елена Крушкова. 

В "Добро утро, ден" и във вторник - гостува Милка Толедова - диригент на Хора на пловдивските момчета.


   


Още от категорията

"Накъде ще ни отведе седмицата питаме "Точно днес"

България даде път на Скопие за преговори с ЕС. Едно трудно решение, взето изцяло под евроатлантически натиск или  историческа стъпка за пренареждане на пластовете в балканската територия на конфликти, патриотарство и национални каузи. Еволюция в двустранните отношения или проиграна възможност за постигане на по-добър резултат бе българският отговор..

публикувано на 26.06.22 в 17:38

Различен и усмихнат следобед с Клуб "Неделя"

В последното юнско издание на Клуба, ви каним да останете с нас на вълните на радио Пловдив, а ние от своя страна обещаваме два страхотни часа с много музика и интересни ефирни събеседници. Като начало, ще ви разкажем за цената на една сбъдната детска мечта. Главният герой в тази приказка се казва д-р Ралица Грънчарова-Хил, която от малка е имала едно..

публикувано на 26.06.22 в 15:45

Ранно утро с "Шейкър"

Музика и забавление традиционно ви поднасяме в неделното утро, но и една сериозна тема разглеждаме с помощта на компетентни събеседници.  Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване на централната нервна система, при което се уврежда обвивката на нервните влакна и се нарушава предаването на нервните импулси. Заболяването започва в млада възраст..

обновено на 26.06.22 в 07:45

„Алтер его” с блуждаещите спомени на Васко Жеков

„Блуждаещи спомени“ е бъдеща книга на българския писател Васко Жеков, която той е подготвил за печат. Слушателите на „Алтер его“ ще имат привилегията да чуят в аванс някои от най-веселите истории в нея! Ръкописът съдържа случки из писателската бохема от 60-те години на миналия век до днес. Васко Жеков е роден на 9 януари 1941 г. в с...

обновено на 25.06.22 в 10:31

Политически страсти в "Ден след ден" на Еньовден

Петък следобед и финал на горещата политическа седмица,  слагаме с коментари и анализи в двата часа на програма "Ден след ден". - Новината от днес -  НС  даде  зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. , но постави редица условия. С решението депутатите потвърждават позицията, че..

обновено на 24.06.22 в 14:46