Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви, народе възродени - "Точно днес"

Върви, народе възродени -  като  молитва, изпитание и кръст, който всеки българин носи на 24 май. 

Защото Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вгражда в гените ни усещането за съдбовност, свобода и дълг, без давност във времето и зависимости от политическата конюнктура. 

Защото дългът свещен да пазим завещаното от дедите ни в националната култура и слово е онази  неизмерима с нищо мощ, която може да ни направи много по-единни и много по-силни днес с разум и мъдри действия, заради обществото ни и заради нашите наследници.

В програма "Точно днес" от 7.00 до 10 ч. ще чуете: младите хора на България, представители на ПУ "Паисий Хилендарски" и ФЕГ "Антоан Дьо Сент Екзюпери", участници в дискусията, проведена в радио Пловдив на тема "Защита и развитие на европейската демокрация". Те са обединени около тезата, че водещ приоритет в постигането на тази европейска ценност е образованието, което трябва да провокира чувствителност към европейските теми и активно гражданско общество. 

А след това чуйте - проф. д-р Любка Липчева  за работата на ръководения от нея екип, създал Атлас "Живописна България" с литературни маршрути. Той е многоезичен, а в изготвянето му участват 10 водещи европейски университета. Как чуждестранните българисти приемат знакови български автори и творби и какъв е разказът им за тях, осъществен по пътя на творческото пътешествие, и буквално, из националната литературна съкровищница.

Писателката Неда Антонова, за която словото е медиатор за контакт със световете и хората.  

С носителката на награда "Пловдив" за художествен превод  Здравка Петрова - разговор за великата сила на буквите и мисията на преводачите за  "магичното преминаване" през мъдростта на нациите, отразена в книгите.

С  доц. Владислав Миланов - преподавател в СУ "Климент Охридски" -  разговор за акустиката на българската говорима и писмена реч. Знаците на промяната в навъсено време и поуките, които трябва да понесем. 

Разказът на Екатерина Костова за първата награда на екип от Хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий" в Пловдив, спечелена в националното историческо състезание на Министерството на образованието и науката "Места и памет" поставя фокус върху проекта  "Шоколадовото сърце на Пловдив" по темата "Икономическия живот на българските евреи преди и след Закона за защита на нацията" с ръководител учителката по история Ралица Димитрова. 

От мястото на събитието - празничното шествие по случай 24 май от площад "11 май" до площад "Стефан Стамболов" - репортажът е на Елена Крушкова. 

В "Добро утро, ден" и във вторник - гостува Милка Толедова - диригент на Хора на пловдивските момчета.


   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 03.08.24 в 01:35

"Вход свободен" в разгара на лятото

За местните и гостите под тепетата лятото е обичайно изпитание откакто обитават  този любим сезонен котлон, наречен Пловдив. Хем нажежено, хем душно, а понякога, като днес и опушено. Затова  градът през този период обикновено се опразва наполовина и населението ударно се изнася по- далече от жегата по планини и морета. Някои като нас самоотвержено..

публикувано на 02.08.24 в 10:05

Горещо до огън "Точно днес"

Пожарите, причините, огнеборците, дисциплината на бизнеса и на всеки от нас. По темата разговорите продължаваме днес след последните следи на горски и промишлен пушек.  За настроенията в Царацово и мерките, които община Марица може да вземе за сигурността на хората ще говорим с кмета Димитър Иванов. И пак говорим за транспорта на Пловдив. "Точно..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Забавяме темпото с „Вход свободен“

Ще посветим малко време на разговори за мързела. Психологът Емилия Сотирова се включва. Как съвремието ни кара да се чувстваме мързеливи? Дали, наистина, сме мързеливи в крайна сметка? Пореден епизод от рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, ще има след 14.30 часа. Очаквайте и извънредно издание на рубриката „За и..

обновено на 01.08.24 в 09:40

Как ни предизвиква август - "Точно днес"

Горещото време не отпуска своята тяга, а днес вече е август. Август е синоним на свобода и безвремие. А точно в този дух и политическият метроном отмерва  времето, а ние очакваме най-после да се стигне до управленско решение между поредицата от празни тактове. В не/състоялия се дотук диалог между партиите и ИТН бе вписан и нов сюжет в опитите за..

публикувано на 31.07.24 в 17:49