Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Двама пловдивчани с награда „Златен век“

Двамата пловдивски ръководители на културни институции получиха престижната награда „Златен век“ на Министерство на културата по случай 24 май. Със  „Златен век“ – звезда бе удостоен директорът на Градска художествена галерия – Пловдив – изкуствоведът Красимир Линков. 

Директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“, филологът Димитър Минев получи „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен.


Министърът на културата Атанас Атанасов награди с най-високите отличия на Министерството на културата творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност, за техния изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Какво споделиха наградените - Димитър Минев и Красимир Линков може да чуете в прикачените файлове.


Още от категорията

Изложба на Чреша Колева в Културния център на Радио Пловдив

„Акварелен свят“ е названието на дебютната изложба на Череша Колева, която се открива в Културния център на радио Пловдив. Авторката не е професионален художник, но рисуването е нейна страст от най-ранна възраст.  „Експозицията включва пейзажи и натюрморти, зареждащи зрителя с настроение и усещане за цвят“, коментира Снежана Фурнаджиева –..

публикувано на 30.06.22 в 06:59

Домът на Пловдивската опера може да бъде до зала "Колодрума"

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров предлага  безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. 13-те декара се намират до зала „Колодрума“.  Според кмета..

обновено на 30.06.22 в 06:46

За музиката в киното с Хилда Казасян

Една идея с продължение - срещаме ви с Хилда Казасян, година след "Да послушаме кино", в който проект беше събрана най-обичаната музика от старите български филми. Днес Хилда Казасян ни отвежда на едно по-далечно пътешествие... Най-доброто от филмовата музика, събрано в един вълнуващ концерт със звездни солисти и виртуозни джаз музиканти!..

обновено на 29.06.22 в 15:49

Великите европейци - крал Артур

Още се спори дали Крал Артур наистина е живял в „тъмните времена“ на 6 век или е плод изцяло на развинтеното въображение на пияни уелски бардове. Каквато и да е истината обаче, ако не бяха живи историите за Артур, чудесата на света щяха да са далеч по-малко. Някога в Британия живее могъщ и добър крал на име Артур. Той има свита рицари -..

публикувано на 29.06.22 в 11:20

Станимир Видев с нова изложба "Архитектоника"

Изложба живопис "Архитектоника" на Станимир Видев ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия „Аспект“.  Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от елементи, изграждащи дадена творба. Чрез тях се постига единство между съдържание и форма и взаимовръзка между съставните ѝ части. По същия начин и художникът..

публикувано на 29.06.22 в 07:18