Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зад тежестта на битието „Точно днес“

Снимка: Димитър Владимиров

Перманентно в обществото възниква дебат „за“ и „против“ 3 март да бъде национален празник на България. Празничният месец май го възобнови отново – този път с предложението на ГЕРБ за национален празник да бъде обявен 24 май. Необходима ли е такава промяна или отново тя идва удобна за политически цели? По темата ще говорим с Михаил Вешим, главен редактор на вестник „Стършел“.

Ще говорим и за антикризисните мерки на правителството и амбициите на министъра на икономиката Корнелия Нинова за строг контрол на цените. Дали всичко това ще има реални икономически измерения за най-нуждаещите се от подпомагане – анализ на Красен Станчев.

За случващото се на международната политическа сцена - в контекста на миналото, настояще и бъдеще, ще говорим с политическия анализатор Пламен Асенов, който представя втората част на многотомното издание „Великите европейци“.

И още теми в утрото на 26 май:

Община Пловдив с нов опит да се справи с недостигащите места в детските градини. Общинският съвет ще гледа предложението за увеличаване на броя на децата в първите възрастови групи на детските заведения. Целесъобразно ли е едно такова действие? Отговор ще търсим от Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив.

Ще направим и анонс на първото издание на Spike – българската музикална шоукейс конференция.

Преди всичко това – „Добро утро, ден!“. Тази седмица в рубриката ни гостува Милка Толедова.


БНР подкасти:

Още от категорията

В "Срещите" отново търсим отговорите за нас самите

Защо сме такива?  Философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и докторът по богословие Петър Граматиков търсят отговора в подмолите на историята.  Бъдете с Радио Пловдив.

обновено на 08.12.23 в 19:35

"Ден след ден" на 8 декември

В Народното събрание бяха приети на първо четене промените в Конституцията, които основно са в две посоки-съдебна реформа чрез промени в ръководството на прокуратурата и формирането на Висшия съдебен съвет, както и ограничаването на президентските правомощия при назначаването на служебни правителства. По темата ще разговаряме с Иван Брегов, правен..

публикувано на 08.12.23 в 14:37

Съвременно изкуство и Коледна изложба днес във "Вход свободен"

"Следствие: без хуманност, няма изкуство" е самостоятелната изложба на съвременния артист Наталия Йорданова, която представяме днес в предаването "Вход свободен". Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991г. в София, България, която е базирана и работи между Амстердам и София.Изложбата й в Пловдив се открива на 09.12...

публикувано на 08.12.23 в 09:20

"Точно днес" на 8 декември

Празнично в последния работен ден и с темите от деня, които следим в развитие. На 8 декември  честитим празника на българските студенти с призива "Празнувай отговорно!" и с пожелание да запазят академичния дух. С поздрав за студентите и с послание за младите хора ще чуем Богослав-Тервел Тодоров, студент четвърти курс българска филология  в СУ. Ще..

обновено на 07.12.23 в 16:53

Решения, разкрития и отличия в “Ден след ден”

За решенията от днешната сесия на общинските съветници в Пловдив ни информира Антония Попова . С носителя на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и младите лекари от Пловдив по време на дипломирането им се срещна Живка Танчева . С преподавателя по български език и литература Росица Бакалова  ще коментираме на какво се..

публикувано на 07.12.23 в 15:03