Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 лев за превенция спестява 100 лв. терапия

Един  лев финансиран в превенция спестява 100 лв. терапия. Тази теза защити в предаването "Точно днес" д-р Радосвета Стаменкова, която участва в дискусия  “Сексуално и репродуктивно здраве: от жени за жени“. 

"Проблемът с непроследените бременности започна много преди пандемията, а решението му не е чак толкова сложно. То е въпрос на политическа воля и на желание. 

Ако направим, така че всички бременности да бъдат проследявани адекватно при специалисти, то ще направим голяма услуга както на бюджета на държавата, така и на човешкият ресурс на тази страна", коментира д-р Радосвета Стаменкова. 

Във връзка с ранната бременност сред ромите и ниската им здравна култура д-р Стаменкова добави, че над 305 здравни медиатори работят в над 100 общини и се справят изключително ефективно за повишаването на "здравната грамотност". 

"На моменти се притеснявам, че към тях има свръхочквания, а те не са панацея", заяви д-р Стаменкова.

"По-лесно е да задържиш дете в училище, отколкото да го върнеш. Този, който превентира ранното отпадане от училище превентира и ранните бракове, бременности и феномена деца раждат деца.

Трябва да се работи не само на ниво млади хора, но и с родителите и цялата общност. Има все още традиционни общности, в които се казва, че с настъпването на първата менструация е добре момичето да се спре от училище, защото трябва да встъпи в брак честно.

Дори родителите да искат да се противопоставят на тази идея понякога натискът на средата е силен и те трябва да направят това, което е социално приемливо за общността", обясни д-р Стаменкова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Изцяло спират фермерските протести до ротацията

Изцяло спират фермерските протести поне до ротацията на правителството. Това обясни Венцислав Върбанов, бивш земеделски министър и член на Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, след срещата с министър-председателя акад. Николай Денков. Припомням, че след подписаното споразумение между Българската аграрна камара..

публикувано на 21.02.24 в 10:26

До 4 години българите стигат стандарта на живот в ЕС

До 4 години българите могат да достигнат стандарта на живот на европейците, прогнозира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Според последния анализ на института само 8% ни делят от това да достигнем 70% от средната покупателна способност на гражданите на ЕС.  Българската икономика догонва европейската с по 2% на година въпреки..

обновено на 21.02.24 в 09:43
Любомир Дацов

Наблюдава се овладяване на митническата структура

По-ефективна приходна администрация е целта на сливането на НАП и Агенция „Митници“. От финансовото министерство, което анонсира идеята, посочват, че подобни структури има в други 9 страни от Европейския съюз.  Според финансовия експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, въпросът е много комплексен.  "Това не е нова идея в..

публикувано на 20.02.24 в 16:15

Въглищата си отиват безвъзвратно!

„ Трябва да разграничим ситуацията с фермерите от тази в енергетиката и по-конкретно във въгледобива. На земеделието тепърва му предстои развитие, докато въглищата си отиват! “ – заяви в интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Славчо Нейков . „ България все по-малко разчита на дружествата, които са свързани с въглищата, както да..

публикувано на 20.02.24 в 16:11

Стара Загора отново ще е домакин на БАТА АГРО от 13 до 17 май

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ. Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май 2024 година на летище "Стара Загора". То се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника и традиционно ще представи най-новото от техниката и..

публикувано на 20.02.24 в 13:35