Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвисоко Ботев ни гледа - "Точно днес"

Сирената на съвестта ни  ще порази точно  в 12 ч.  хаотичния дъх на  живота  и всеки българин, заради достойнството си,  ще закове в минута лично време частицата България от себе си в устоите на държавността.

Кога, къде и как  изгубихме посоката и докога ще търсим новите герои не само в историческата памет, а в реалността ни днес? 

Втори юни е денят за среща с времето, със себе си, с  потомците на Христо Ботев, с величието и свободата на духа в името на паднали  за нея знайни и незнайни български  герои.

С директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев, носител на Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата за 2021 година – разговор за смисъла да отстояваш ценности, завещани от великия революционер и поет Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Ще разговаряме и с Ася Николова – директор на национален музей „Христо Ботев“ – Калофер за начина, по който родното място на достойния българин и страната ни носят белезите на времето и отстояват своето „утре“.

На съвременния политически терен  сме свидетели на многобройни битки. Една от трудните и сложни за предвиждане сред тях е тази, за позицията на страната ни за трусовете в коалицията и европейския път на Република Северна Македония в динамиката на последните събития. Събеседник – политологът Любомир Стефанов.

Пловдивчани и гостите на града могат да се включат към една благотворителна кауза, зад която зазстават 320 талантливи деца, преминали обучение в Занаятчийското училище за деца в Стария Пловдив през миналата година. Интервюто с Албена Халачева от Регионална занаятчийска камара – Пловдив е на Антония Попова.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на изложба – живопис  на художничката Ваня Бурова в Мексиканска графика в Стария град. За творбите с общо заглавие „Механика на душата“ с авторката разговаря Стоян Терзиев.

А в „Добро утро, Ден“ и днес продължава разговорът с един от най-успешните каратисти на България Валери Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30