Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и РСМ да се научат да разговарят, а не да си крещят

"Абсолютно ненужна и излишна заигравка  с политическата култура и грамотност на българите" нарече идеята за референдум по темата за старта на преговорния процес  за присъединяване на република  Северна Македония в ЕС политологът Любомир Стефанов. 

"Все едно е да правим референдум за еврото или да развиваме ядрена енергия за ядрена централа, сякаш такава може да се развива с фотоволтаик.". 

По думите му, президентът Румен Радев е единствено прав в твърдението си, че българският народ е много травматично и емоционално обвързан с темата Северна Македония. "Затова според мен, на него не трябва да се дава възможност да се произнася по нея, защото тук става въпрос за държавническо и политическо решение, а не - за историческо".

Ако има някакъв скрит проект за компромис в спора, то би било добре тези, които го изготвят, да го представят "на час по лъжичка", заради чувствителността на хората по темата и тежестта на на общественото мнение. "Надявам се обаче да няма никакви тайни договорки, навяващи на прословутите ни рефлекси за задкулисието в България, а че всичко се случва легално, почтено, по модела на благоприличие - на срам от съселянина и страх от Бога, в тази координатнан система".

Според Стефанов, българските политици имат неприятния навик "да се изхвърлят" по международни форуми и да поемат ангажимент, които се чудят как да изпълняват. "Оказва се, че изушението от това да предложиш иновационен начин "за случване на нещата", надделява над здравомислието. Още повече, че премиерът Кирил Петков има. бизнес отношение към властта, т.е. нещата трябва да се случват бързо, лесно и ясно - има линия, сметката излиза или не излиза, респективно, правим го или не го правим. Емоцията  в случая изключва подобен тип решения". 

Стефанов бе категоричен, че не съществува вероятност поканата към Украйна за старт на преговорния процес за присъединяване към ЕС да изпревари поканата за РСМ, тъй като такава покана се отправя от целия ЕС, на който България е член и трябва да участва в решението.  Той обаче допусна, че все пак е възможно подобен наратив да е повдигнат и разказът за това да бъде "вложен" острани, като допълнително влияеща проментлива, за да може България да погледне глобалнн на картината.

"Истината е, че и ние сме длъжни на нашата съседка РСМ, за защото 30 години проспахме възможността за реално комуникация.

Трябва да се научим да си говорим, а не - да си крещим. Не успеем ли да напълним със съдържание аргументите си, оставаме на позицията на този заразен и уродлив псевдопатриотизъм и национализъм, който доста смело броди из Европа".

Цялото интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33