Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Пловдивският народен събор

| обновено на 04.06.22 в 10:46

В следващите три дни в Пловдив ще се проведе един от най-мащабните фестивали у нас  – „Пловдивският народен събор“.

Този петък, събота и неделя, за седма поредна година, парк „Лаута“ ще приюти повече от 4000 изпълнители от цялата страна, а организаторите очкват събитието да бъде посетено от рекордните 90 000 души.

Програмата ще бъде украсена от концертите на „Гласът на България“ - Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена , Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването идва ансамбъл „Тракия“.  

Дългоочакваната „Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа през събота и неделя вечер. 

Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжие, народни носии и възстановки. 

Изненадата тази година е – търсене на двойки, бъдещи младоженци. Желаещите да се включат  ще бъдат  символично венчани в битов стил на сцената, със специално разработен обичай, разкриват организаторите на феста. Заявки за това се приемат на интернет страницата на „Народен събор Пловдив“, а предстоящите младоженци ще бъдат избрани с жребий.  

Най-дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране, затова апелът към шофьорите е за внимателно движение в участъка, с полицейско присъствие. 

Фестивалът „Нароен събор Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2022 година.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Костадин Димитров, кмет на район "Тракия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39