Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има хора, които знаят, че ако правителството остане ще отидат в затвора

България няма да изпраща оръжия за Украйна

| обновено на 07.06.22 в 14:47


Премиерът Кирил Петков заяви, че България няма да изпраща оръжие за Украйна. Коментарът му дойде във връзка с получената нота от украинския посланик у нас Виталий Москаленко за предоставяне на военна помощ.

Тази дискусия дали ще даваме оръжия на Украйна или не, я водихме, имаме решение на НС, ще спазваме решението, обясни Петков в Садово. Той добави, че първите украински техники за ремонт идват, както страната ни е обещала. 

"Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема наново, това което направихме за Украйна на ниво подкрепа за бежанци, средства, вкарали сме всякакви помощи хуманитарни, ще ремонтираме техни техники – бойни машини, това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите за Русия. Българската държава сме направили достатъчно за тяхната подкрепа и ще продължим", заяви Кирил Петков.

Премиерът коментира и темата за ветото на България за начало на преговорите на РС Македония (РСМ) за членство в ЕС: 

"Над България няма дипломатически натиск да вдигнем ветото за началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС".

"Това ще го оставя на МВнР, защото те правят преговорите в момента. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", каза още Петков. 

Според премиера срещу правителството се води негативна кампания, както отвътре, така и отвън. "Има хора, които знаят, че ще отидат в затвора, ако нашето правителство остане. Затова наливат огромни средства в черен пиар. Когато се види, че държавата дава подкрепа и работи прозрачно, честно и на бързи обороти, мъглата от негативен пиар ще се разсее", подчерта още той.
Сред външните фактори, които атакуват кабинета, са несъгласните с външната ни политика и по- конкретно с газа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20