Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинформацията е навсякъде, трябва да проверяваме фактите

За фалшивите новини и как да се борим срещу дезинформацията в България -  говорим в програма "Точно днес" с Георги Марчев - журналист от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg. 

От началото на войната в Украйна увеличението на дезинформационните кампании, на разпространението на невярна  информация драстично се е повишило. Преди това имаше и световна пандемия, която също оказа влияние върху разпространението на дезинформация, посочи Марчев.

Според него доста от журналистите осъзнаха, че в съвременната информационна среда е необходима още по-голяма проверка на информацията, която публикуват и разпространяват. 

Най-важно е винаги да се съмняваме, включително  в информацията, която ни приляга и смятаме, че е вярна, смятаме, че отговаря на нашите възгледи. Нея също трябва да подлагаме на съмнение, трябва да проверяваме от други източници извън тези, които са ни я предоставили, за да може да сме сигурни, че тя е вярна. Другото, което може е да се стараем да не се доверяваме на източници на информация, които за първи път виждаме, имат скандални заглавия, които винаги са свързани с шокиращо разкритие и много често в крайност, независимо в каква посока, допълва журналистът.

По думите му България и доста страни в момента са подложени на кремълска пропаганда, която се доказва от  множество проучвания и журналистически разследвания.  

Дезинформацията е навсякъде, живеем на свят, в който демократичните общества  са подложени на всякакъв тип разпространение на невярна информация и не можем да обобщим, че е тя е еднопосочна, допълни Марчев.

Журналистът е един от лекторите  в обучението на тема : "Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията", което ще се проведе днес в Пловдив.

Интервю с Георги Марчев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36