Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 издателства на юбилейния 20-ти фестивал "Пловдив чете"

45 са събитията от 10 до 22 юни в програмата на фестивала, той продължава и през лятото

7
Димитър Минев и Божана Апостолова

44 издателства и книжарници ще участват в юбилейното 20-то издание на фестивала "Пловдив чете". Той се открива в понеделник, на 13 юни и ще продължи до 19 юни с "Алея на книгата". Издателят Божана Апостолова, която е основател на фестивала днес отново припомни максимата, че колкото едно общество по-духовно, толкова е и по-успешно. 

"При нас, в "Жанет-45" от 1989 г. до днес българската литература се издава за сметка на издателството", каза Апостолова. Тя сподели, че на всяко издание на фестивала има поне 40 събития и срещи с авторите, сега са близо 50.

"Пловдив чете" е заслуга само на Божана Апостолова, за този период от 20 години броят на четящите хора се увеличава, това сочи и статистиката на библиотеката", каза Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов". Той съобщи, че следващата седмица ще наградят "Читател на годината".

Програмата включва срещи с някои от най-значимите български поети и писатели. Читателите ще могат да посетят премиерата на най-новия роман на Здравка Евтимова „Резерват за хора и вълци” на 14 юни в Културен център „Тракарт”. На фестивала идват Гергина Кръстева, Чавдар Ценов, проф. Камелия Николова, Йордан Славейков, Иван Станков, Валентин Дишев, Радослав Бимбалов, Кирил Василев, Светлозар Желев, Владислав Христов, Виктория Бешлийска, Яра Бубнова, проф. Хюсеин Мевсим, Йоанна Елми на 22 юни.

"Алея на книгата" се провежда заедно с двадесетото издание на ежегодния литературен фестивал „Пловдив чете” с организатор ИК „Жанет 45“.

Работното време на изложението ще бъде всеки ден от  10:00 до 20:00 часа, а в неделя, 19 юни, до 19:00 часа.Безценна селекция от редки и хиляди нови книжни предложения ще посреща читателите на официалната сцена до археологическите разкопки.

И тази година мястото на срещата на читателите с книгите е централният градски площад в Пловдив, в района пред Централната поща, където  издателствата ще разположат книгите си в 18 шатри. 

БНР - Радио Пловдив е медиен партньор на "Пловдив чете". Програмата може да проучите тук: https://bit.ly/395vjHd

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

публикувано на 02.08.24 в 15:54

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00

Осигуриха 70 000 лева за ремонт на Братската могила

Ремонт  за 70 000 лева ще бъде направен на Братската могила в район „Западен“. Това решиха общинските съветници. Сумата е отпусната на база конструктивно обследване на състоянието на мемориалния комплекс, което е приключило през юли. Целта на реновацията е мястото да започне да се използва за културни и туристически събития, обясни зам.-кметът..

публикувано на 01.08.24 в 13:23