Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим към управление от типа "Любен Беров"

ПП ще са готови на всякакъв вид договорки с ДПС и ГЕРБ, за да се закрепят във властта

| обновено на 09.06.22 в 15:24

ИТН показа, че присъствието им в Парламента не е самоцел и очевидно имат други планове, дневен ред и не се съобразяват с прогнозите на социолозите, че нови избори ще бъдат пагубни за тях, както и за ПП също, коментира политолоът Стойчо Стойчев. 

Според него, ИТН имат визия и лице, които искат да отстояват и затова Слави Трифонов е направил своето обръщение и министрите му са напуснали кабинета. „Това е достойна позиция, предивид че биха мотгли да останат в управлението с някакви уговорки и компромиси“, каза Стойчев.

Не електоралната логика движи решенията на Слави Трифонов, има други подтексти и собствени съображения за действията на ИТН, подчерта политологът. Той добави, че е неправилно е да се твърди, че ИТН е несистемна пратия, защото тя не е против правилата на демокрацията, просто е за по друг вид демокрация.

"Те имат намерение, ако не веднага, то в бъдеще да променят избирателната система с такава, в която мажоритарният елемент да е основен, даже единствен". Стойчо Стойчев посочи, че със самото си присъствие в НС ИТН са успели да преструктурират партийната система, като са изравнили баланси и сили. "Двуполюсността сега е по линията на протеста и по линията на статуквото. В този смисъл те не са антисистемна патия, а партия от популистки тип. Като такава партия ИТН биха могли да си сътрудничат с всякакви други партии и да са коалиционен партньор на всеки", каза политологът.

Той заяви, че проблемът на ИТН идва на чисто лидерско равнище, защото има чепат лидер. "Слави Трифонов взима всички решения и всъщност никой не знае какво мислят хорат в неговата партия, защото само той решава всичко сам. Партията и парламентарната група са просто придатък на Слави Трифонов и той може да е добър коалиционен пратньор с хора, с които са разбира лично. Ако не се разбира с някой, ако не се разбира лично с някого, съответно той не е добър коалиционен партньор".

Стойчо Стойчев посочи, че в управляващата коалиция всичко трябва да се договаря с премиера и финансовия министър, така е подписано коалиционното споразумение. "Т.е.договорките между коалиционните партньори са двустранни и затова, ако се търси проблем в коалицията, той е между ПП и ИТН. Вероятно посредниците в комуникацията нещо са се счупили и не са се разбрали. Тази комуникация не е от вчера, подобно напрежение има от доста време – те дори водят дела едни срещу други. Става дума за сблъсък на лидери и егота – кой е по-голям лидер и от кого зависи повече. Така че Слави Трифонов не търпи подобно общуване", обясни още конфликта между ИТН и ПП политологът.

Според него, след този разрив паралелите с началото на прехода и появата на правителство от типа на това на Любен Беров вече са в обръщение. "И тогава, и сега всичко се върти около газа – да си спомним откъде се появиха първите противоречия и с президенти и ПП и между ИТН и ПП. Предполагам, че Кирил Петков и Асен Василев нямат особени скрупули да закрепят управлението си и да останат във властта, защото едни нови избори могат въобще да не ге допуснат в Парламента. Така че те биха били готови на всякакъв вид договорки - с ДПС, ГЕРБ, за да им се закрепи властта. Техният кръгозор показва, че планирането и мисленето им е с месец – два напред".

В заключение Стойч Стойчев прогнозира, че ако се следва нормалния ход на нещата, то каквото и решение по казуса с РСМ не трябва да се очаква от правителството. "Не само защото заради Македонския въпрос, заради която България е претърпяла не една национална катастрофа, а и защото никой не очаква от кабинета на Кирил Петков подобно решение. Но като гледам нещата, те не са много нормални и всичко може да се случи".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12