Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не прогонозирам дълъг живот на това правителство

Снимка: БГНЕС


Бившият социален министър Деница Сачева, сега депутат от ГЕРБ-СДС, коментира в програма "Ден след ден"  политическата ситуация и приетата днес актуализация на бюджета от парламентарната социална комисия.

Тя посочи, че двата бюджета са приети с гласовете на управляващото мнозинство, докато от ГЕРБ-СДС са гласували "въздържали се" за  бюджета за ДОО и " против" закона за държавния бюджет.

Според нея най-вероятно няма да настъпят съществени промени между първо и второ четене на закона в НС, но дали  ще могат пенсионерите да получат увеличение от 1 юли предстои да видим, защото все пак зависи дали законът за държавния бюджет ще бъде приет в зала. Ако той не бъде приет в зала, то тогава пенсионерите ще получат от 1 юли само увеличението от 6,1%, което вече е прието с настоящия бюджет, който действа в момента.

Що се отнася до промени- трудно е да се направят промени в рамките на два-три дена за нещо, за което в крайна сметка са загубени почти  7 месеца. Ние имахме уверението на управляващите, че се прави анализ, че се работи по 10-12 варианта.  В крайна сметка видяхме, че се предлага нещо, което  по-скоро,  би могло да бъде със сериозен  риск за бъдещата финансова стабилност на пенсионната  система, отколкото нещо, което е социално справедливо и  финансово ефективно, посочи Сачева.

По думите и двата бюджета са взаимно свързани. 

Дори да се приеме бюджета за ДОО, ако не бъде приет бюджета на държавата, то няма как да бъде в сила и другия закон. Тези пари ги няма във вноските на социалното осигуряване, те се осигуряват от нашите данъци, а всичко от този голям трансфер, който трябва да се извърши, за да се направи увеличението, е в закона за държавния бюджет. Ние сме притеснени не толкова за парите за тази година, а какво ще се случи за следващите години. За тази са необходими милярд и триста милиона, за следващата стават 3 милиарда 700 милиона, а за  по-следващата са 4 милиарда и 200 милиона . Тези средства за следващите години никой не казва до този момент откъде ще дойдат. Говорят се общи приказки за увеличени приходи. В крайна сметка ние искаме да видим ясна тгригодишна бюджетна прогноза, допълни Сачева

Бившият социален министър посочи, че от ГЕРБ-СДС са за увеличението на пенсиите, но влизането на ковид добавката е нещо ,което изкривява пенсионната система, защото няма нищо общо с осигурителния принос. 

Според Сачева, ако се стигне до неприемане на бюджета, това ще е доказателство, че управляващите не могат да мислят няколко хода напред и, че в крайна сметка ще хвърлят страната в хаос.

Запитана дали  ГЕРБ-СДС ще искат вот на недоверие Сачева отговори:

Вотът на недоверие на практика ще бъде гласуван с бюджета. Приемането или неприемането на бюджета ще бъде своеобразен вот на доверие или недоверие. Предстои да видим каква ще бъде съдбата на правителството, но аз не му прогнозирам дълъг живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24