Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Партийния дом може да бъде издигнат Домът на операта

Министърът на културата също е поканен да участва в откритата среща

| обновено на 14.06.22 в 06:51

Откритото заседание на Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“ ще се състои в 17.30 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив. Ще бъде обсъдена ситуацията с Концертна зала и мястото за бъдещата сграда за Пловдивската опера.

„Ще се радваме на Вашата подкрепа“, пишат организаторите, които са поканили и Министъра на културата, Кмета на град Пловдив, комисията по култура и медии в Народното събрание, пловдивските депутати и медиите.

Пред Радио Пловдив Мариана Чолакова от фондация „Дом за Пловдивската опера“ припомни, че има решение на Общинския съвет за изграждане на сграда на Пловдивската опера на площад „Централен“ №1. 
Тя съобщи, че на днес арх. Илко Николов ще покаже визуализация за сграда на Опера Пловдив именно на този адрес, до сградата на бившия партиен дом, който няма да бъде събарян. 

Организирали сме пет обществени допитвания и дискусии. Оттук – нататък своята дума трябва да каже община Пловдив и тя да е активната страна, подчерта д-р Чолакова.

На откритото заседание в зала „Съединение" ще присъства заместник-министърът на културата Весела Кондакова и към нея може да бъде отправен въпросът къде са обещаните 300 000 лева за проект за сграда на Пловдивската опера, каза още Мариана Чолакова. И обобщи: „Пътят, по който вървим, не е спринт, а е маратонско бягане."
Разговорът на Живка Танчева с Мариана Чолакова е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12