Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е с глинени крака, които се разпадат

Снимка: БГНЕС


Доколко вотът на недоверие отразява настроенията у хората и какви са възможните изходи от ситуацията, коментира за програма "Ден след ден" политическият анализатор Нидал Алгафари.

Според него е трудно да се  коментират  мотивите на опозицията - ГЕРБ-СДС за искания вот и дали са основателни, защото това изисква експертна оценка в сферата на икономиката и бюджетирането. Ситуацията обаче се вижда през погледа на хората и дали са доволни от доходите си, приходите и разходите си.

Усещането е повсеместно - от най-високите етажи на икономиката, до най-ниските етажи т.е. най-бедните - те не са доволни. Нещо не е както трябва  - или не могат да го обяснят, или  вероятно не се справят с политиката си, посочи Алгафари и допълни, че никой не е заставил с калашник управляващите да поемат властта.

Те много искаха, много се надяваха. Имаше пандемия и икономическа криза. Войната в Украйна само допълни това, но когато искаш да поемеш властта и искаш да управляваш - би трябвало да си подготвен и за такава ситуация на криза. А се оказа, че те не са подготвени не само за такъв тип криза, а и въобще не са подготвени, защото са насъбрани от площадчето пред президентството  и господин Радев ги инсталира във властта. Съвсем непохватни, съвсем нескопосано  некадърни хора, които  за съжаление се упражняват на гърба на всичките тези няколко милиона души, каза анализаторът.

Според него е трудно да се прогнозира и изхода от гласуването на вота,  защото не знаем какви  разговори се водят между лидерите на политическите сили и тези, които ще вземат решенията  и от тях зависи как ще се развие вота в НС.

Ако не мине вотът сега - след три месеца, или след четири, или след пет месеца, ще има следващ, при който тогава ще се сринат още повече. Явно е, че това правителство е на глинени крака, които се разпадат.

Относно протестите Алгафари посочи, че в  момента българският народ като цяло не е готов, защото все още имат малка надежда, че нещо може да се оправи.

Според него големите политически лидери у нас  трябва да седнат и да се разберат по какъв начин да минем без избори.

 Да  се направи експертно правителство, което да има много ясни точки, които трябва да свърши до някакъв определен срок. А това са промените в 20-те закона във връзка с милиардите, които трябва да влезнат в държавата и 100-те поправки, които трябва да се приемат, за да се въведе еврото. Има кадърни и опитни хора, които биха могли да бъдат извън политическия елит и лидерство на партиите, които да управляват държавата поне за някакъв кратък срок.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46