Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Френското предложение не е камък, който да не се дялка


Има отстъпление от рамковата позиция, гласувана от бившето правителство и НС, но тези отстъпления са разбираеми, защото нашите искания трябва да бъдат издигнати на едно по- високо европейско равнище. Това каза доц. д-р Наум Кайчев, който е заместник - председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония, за френското предложение към София и Скопие. 

Според него позициите ни по въпроси, свързани с общата история на двете страни и с  формулировката на официалния език на македонците, който ние смятаме за вариант на българския език, се нуждаят от по-  пълно отстояване.  "Този пакет не е камък, който не може да бъде допълнително издялкан и променен", подчерта доц. Кайчев, който е и бивш дипломат. 

По думите му налице е оживление по темата преди Европейския съвет, но в същото време се наблюдава парцелиране на позициите на институции и партии, докато българските граждани искат да видят запазване на консенсуса по темата Северна Македония. "Да се надяваме да има повече синхрон и повече разум между политическите институции и партии", коментира експертът.

Той смята, че не са случайни позитивните оценки на френското председателство, защото тяхото предложение отговаря на българските претенции и защитата на интересите  ниот ЕС. Промените в конституцията и изпълнението на договора стават част от преговорната рамка и обект на наблюдение от целия ЕС, подчерта историкът.

Определи част от забележките и предложенията за вписване в двустранния протокол като основателни, защото той ще бъде пътната карта на развитие на отношенията между София и Скопие и допусна, че може би в този смисъл е искането на президента Румен Радев за уточняване на протокола. 

В протокола очевидно се набляга на работата на историческата комисия и е нормално там да има очаквания за придвижване напред, коментира още зам. председателят на Смесената историческа комисия и добави, че се говори само за Средновековието, а очакванията още преди няколко години са били да има договореност и за по- новата история и исторически личности. 

Президентът Стево Пендаровски има предизвикателен език не само към България, но и към ЕС, докато правителството има по- позитивна позиция. Очевидно е, че и в РСМ ще текат политически въпроси, но по- важното е ние да си свършим работата и да се обединим в общ план за действие, който може да бъде изработен към френското предложение, каза още Наум Кайчев.


Още от категорията

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това..

публикувано на 01.07.22 в 11:12

Има шанс за правителство в рамките на това НС

„Има шанс за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание, защото всички политици от коалицията, които останахме имаме държавническо мислене и сме насочили погледите си към бъдещето. Затова аз не мисля, че събитията от тази седмица ще се окажат препъни камък и няма да успеем да доведем до успешен край разговорите“. Това..

публикувано на 01.07.22 в 10:43
Юлий Павлов

Програмен кабинет е по-добър вариант от предсрочни избори

"Ако ПП предложат друг кандидат за премиер, стига да не е Асен Василев, има вече възможност да се преговаря и да се търси подкрепа", това заяви в интервю за Радио Пловдив социологът Юлий Павлов. Той подчерта, че предстои да се види какви преговори ще бъдат проведени след връчването на проучвателния мандат на първата политическа сила – Продължаваме..

публикувано на 01.07.22 в 10:43

Румен Радев триумфира с пореден служебен кабинет

БСП и Продължаваме промяната отново не са разбраха за изгонването на руските дипломати, което означава, че номинацията на Кирил Петков за премиер се отхвърля от социалистите, а утре в 17 часа президентът Румен Радев ще връчи на кандидата за министър – председател на ПП мандат за съставяне на правителство.  Най- голямата парламентарна група в момента..

обновено на 30.06.22 в 17:02
Адвокат Тодор Кръстев от БСП в Пловдив

Проектите на президента късат от електората на БСП

„ Повече от нелепо е, че част от публичните представители на БСП, а и не само, които са пуснали постове, с които осъждат гоненето на тези 70 руски дипломата, са написали текстовете си по задължение. Повечето от тях вътрешно одобряват този акт. " Това написа в профила си във Фейсбук пловдивският адвокат Тодор Кръстев , бивш общински съветник от..

публикувано на 30.06.22 в 16:22