Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След "вчера" и преди "утре" - "Точно днес"

Най-трудният досега за прогнозиране резултат от  вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков  оконтрасти още по-отчетливо мащабите на  дефектиралото коалиционно управление.

 Извън въпросите в динамика за това, кои от партиите са опозиционните и кои – оставащи в управленската коалиция, в горещото лятно време най-парещи си остават темите за политическото бъдеще на страната ни, за отношенията с РСМ, но и... с Европа,  за икономическата цена, която плащаме всички, заради войната и последствията от санкциите, некадърното държавно управление,  бежанците, инфлацията.

Отговорите днес едва ли са по-различни от вчера, но отзвучават доста по-категорично, под напора на гражданските вълнения „за“ и „против“ всичко и всички. И вероятно ще бъде така и занапред, докато неясната коалиционна картина се фокусира в координатната мрежа на националните и европейски ценности с видим резултат.

В програма „Точно днес“ - отзвук от „ВЧЕРА“ с гласове на водещи журналисти:

Какво промени внезапното желание на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов партията му да даде зелена светлина на преговорния процес на РСМ с ЕС, след като доскоро именно те бранеха твърдата българска позиция. Събеседник по темата – журналистът и собственик на агенция БГНЕС Любчо Нешков.

С политическия анализатор и автор на рубриката „Великите европейци“ по радио Пловдив Пламен Асенов – разговор за зрелостта на политическата ни система в контекста на модерния диалог с времето и примерите, които дава или - не политическият елик в управление и – в опозиция.

Методи Андреев – депутат от ОДС, РБ и ГЕРБ, бивш шеф на парламентарната комисия по досиетата, ще попитаме накъде се движи България оттук нататък с промените. Преди малко повече от 7 месеца той бе категоричен,, че макар и да са различни по идеология, политическите сили в управленската коалиция ще постигнат разбирателство, но то няма да е монолитно и че „промените няма да се случат така бързо, както искаме“. Това бе тогава, а днес?

Преди старта на десетото юбилейно издание на международния фестивал „Дни на тракийската култура“ в Културен център „Тракарт“ с организатора на инициативата Диди Кузманова разговаря Живка Танчева.

Пловдив ще бъде многоцветен и с още един фестивал „Капана фест“.Той стартира в четвъртък и ще продължи до 26-ти юни.  Репортажът по темата е на Христина Йорданова.

А  „Добро утро, Ден“ в 7.30 продължава с четвъртата част от разговора на Антония Попова с д-р Костадин Чифлигаров, за когото професията е съдба. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" пооследен делник

В последния работен ден оставаме фокусирани в подгоотовката за предстоящите почивни дни!  С напредване развитието на техологичния ни свят, все по - често и все по - силно усещаме необходимост от общуване с природата. Разглеждаме общуването човек, но в най - пълноценния смисъл, където всеки допринася за развитието на връзката и никой не наранява или..

публикувано на 26.07.24 в 09:30

Спортни и спорни състезания "Точно днес"

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Ще ги припомним и сравним със съвремието и в един от сутрешните ни разговори -  с доц.   д-р  Боряна Ангелова-..

публикувано на 25.07.24 в 16:49

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 25.07.24 в 15:39

"Вход свободен" - забавления и позитивен спор

Лятото е време за забавления на открито, за срещи с приятели! Въпреки горещините, в Пловдив се радваме на възможности за случване на най - различни забавления сред природата! Да, в нашия град все още можем да се откъснем от стреса на ежедневието, попадайки в истинска природна среда, без да напускаме очертанията на града. Това може да се случи като посетим..

публикувано на 25.07.24 в 09:30

"Точно днес" с темите на 25 юли

Започваме утрото на 25 юли с темите на деня. В програма „Точно днес“ се потапяме в недотам дълбоките води на язовир „Пясъчник“, който пресъхва. За проблема, рисковете, които крие и какво е състоянието на останалите водоеми в района говорим с Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.  И от там се пренасяме към..

публикувано на 24.07.24 в 16:51