Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България и РСМ са осъдени да имат добри отношения

"Сближаването между България и Северна Македония е неизбежно. То ще се случи, няма значение, дали това ще стане с Петков или с Ковачевски, но ние ще имаме добри отношения и това е сигурно. Всяко една председателство - дали португалското, германското преди две години или френското - сега, правят опити да съдействат за  разрешаване на спорните въпроси, които съществуват между Скопие и Македония. Правилно, властите в София от 2020 г. отказват да пуснат Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Ние се оказахме в ситуация да подкрепяме и подписваме неща в полза на Македония, но те не се изпълняват в онази част, която е много важна за добросъседските отношения". Това заяви журналистът и собственик на сайта БГНЕС Любчо Нешков. 

Като голяма грешка на Кирил Петков, Нешков посочи неговата убеденост, че всичко започва от него и че сам  и единствен може да  разреши трудния въпрос. "В резултат се създаде отровна атмосфера, каквато досега не сме имали между двете страни  и заради подхода да се водят тайнствени, полулегални преговори, да се отрича, че има такива. В продължение на месец БГНЕС публикуваше различни документи за това, че се водят такива преговори, че има проектопротоколи, но всички ги отричаха, вкл. и президентът, а сега се хвалят какви заслуги имат".

По думите на Нешков, България сега се е оказала  в ситуацията в 12 без 2 минути да научи, че е преговаряно и че това, което се предлага, е най-доброто и че българските граждани веднага трябва да разберат какво се предлага, при  положение, че това е трябвало да се случи много по-рано."

Нешков изрази недоумение от заявеното от бившия  министър на външните работи Надежда Нейнски, че  френското предложение е "исторически момент, геополитика, много  важно", от което никой не е могъл да разбере, тъй като не се посочват  никакви аргументи за тези твърдения.

"Френското предложение съдържа три елемента - заключенията на Европейския съвет, преговорната рамка и протоколите. Взети заедно, трите документа са добър вариант, защото в тях са описани всички наши искания. Най-важното е това, че изпълнението на това споразумение ще се следи от Европейския съвет, където България има своя глас. И ако всички 27 държави кажат, че споразумението е изпълнено от РСМ, а България - не, това ще има тежест", заяви Нешков.

Той бе категоричен, че френското предложение не може да съществува без Споразумението между България и РСМ и грешката на Кирил Петков е била, че  той и Правителството му в оставка не са положили достатъчно усилия този протокол да бъде изчистен докрай в детайлите и подписан.

"Подписан е обаче друг протокол, който не се изпълнява. Затова се стигна до ветото. Във френското предложение не пише "протокол", а "протоколи". Т.е. това не е единственият документ, който, ако го подпишем сега, край и каквото стане. В документите е описано всичко - от туризъм, през  инфраструктура, култура, образование до военно партньорство и сътрудничество, договорени в рамките на проведените междуправителствени заседания. Те трябва да се провеждат веднъж годишно, съгласно договора от 2017. Те обаче вече не се провеждат, защото властите в Скопие след членството си в НАТО, решиха, че ще съществуват  на базата на омразата си към нас като държавна идеология".

Нешков бе категоричен, че ЕС е съюз на ценности и една от тях е добросъседските  отношения. "Няма как Германия или Франция да решат, че ние може с един съсед да живеем във вражда и конфронтация. Това е тотално нарушаване на основните  принципи на ЕС. Как може да бъдем две страни в ЕС, където омразата у едната ще бъде държавна идеология и ние ще приемем това? Нека германските и френските политици се запознаят по-подробно и ако не го правят, това е задачата на българските политици да не се оплакват, че ги притискат, а да си свършат работата".

България и РСМ са осъдени да имат добри отношения, най-малкото, заради всичко, което се е случило и го пише в договора от 2017 г., че сме били едно и че сме страдали, радвали и живели заедно. Този процес е неизбежно да започне много скоро, подчерта още Любчо Нешков. 

Цялото интервю - звуковия файл: 

Още от категорията

В бюджета няма заложени реформи

"Добрата новина е, че народните представители разбраха, че не могат да не изплатят компенсации на бизнеса за високата цена на тока. Въпреки че предложението беше да се изплати на 100% цената над 200 лв, което означава  гарантирана цена 200 лв за мегават за електроенергия, сега виждаме 250 лв цена за бизнеса и само 80 компенсация над тази граница. Това..

публикувано на 01.07.22 в 11:12

Има шанс за правителство в рамките на това НС

„Има шанс за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание, защото всички политици от коалицията, които останахме имаме държавническо мислене и сме насочили погледите си към бъдещето. Затова аз не мисля, че събитията от тази седмица ще се окажат препъни камък и няма да успеем да доведем до успешен край разговорите“. Това..

публикувано на 01.07.22 в 10:43
Юлий Павлов

Програмен кабинет е по-добър вариант от предсрочни избори

"Ако ПП предложат друг кандидат за премиер, стига да не е Асен Василев, има вече възможност да се преговаря и да се търси подкрепа", това заяви в интервю за Радио Пловдив социологът Юлий Павлов. Той подчерта, че предстои да се види какви преговори ще бъдат проведени след връчването на проучвателния мандат на първата политическа сила – Продължаваме..

публикувано на 01.07.22 в 10:43

Румен Радев триумфира с пореден служебен кабинет

БСП и Продължаваме промяната отново не са разбраха за изгонването на руските дипломати, което означава, че номинацията на Кирил Петков за премиер се отхвърля от социалистите, а утре в 17 часа президентът Румен Радев ще връчи на кандидата за министър – председател на ПП мандат за съставяне на правителство.  Най- голямата парламентарна група в момента..

обновено на 30.06.22 в 17:02
Адвокат Тодор Кръстев от БСП в Пловдив

Проектите на президента късат от електората на БСП

„ Повече от нелепо е, че част от публичните представители на БСП, а и не само, които са пуснали постове, с които осъждат гоненето на тези 70 руски дипломата, са написали текстовете си по задължение. Повечето от тях вътрешно одобряват този акт. " Това написа в профила си във Фейсбук пловдивският адвокат Тодор Кръстев , бивш общински съветник от..

публикувано на 30.06.22 в 16:22