Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е обречен без механизъм за компенсиране

"Ако решението на Комисията по бюджет и финанси не бъде променено след гласуване в зала на дългосрочен механизъм за компенсиране небитовите потребители, последствията за всички български граждани и за цялата икономика ще бъдат необратими. Това ще означава, че от 1 юли цената на еленергията за небитовите потребители ще бъде два пъти и половина по-скъпа, отколкото на 30 юни." Това заяви изпълнителният директора на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той припомни, че на срещата на българския бизнес с министър-председателя и министъра на енергетиката в средата на май бе договорен механизъм за компенсиране през май и юни, включващ по 200 лв  на мегаватчас плюс 80% компенсация за цената над 200 лв. "Изпълнителната власт обеща, че за периода след 1 юли ще бъде изработен дългосрочен меганизъм, за да бъде предвидима цената за небитовите потребители". 

Това обаче не се е случило, което обрича на спад българската икономика и предвещава  фалити за предприятията, намаляване на доходите и покачване на инфлацията. Като аргумент Иванов подчерта, че  предприятията, които продават на българския пазар, биха предложили по-високи цени, за да компенсират високите цени на електроенергията със завишаване цената на стоките и услугите, които те  предлагат.

Инфлацията в страната през май е 15,6%, което е два пъти по-висока от средноевропейската. Ако обаче цената на електроенергията се повиши около 2 пъти и повече, бизнесът  очаква ускоряване на инфлацията в подобни темпове до 25-30%. 

Ако цената на тока се повиши над два пъти от 1 юли, всички предприятия ще бъдат засегнати от безработица. Главният  потърпевш обаче ще се окаже българската индустрия. Тя генерира 80% от българския износ, като  в нея е заета огромна част от българските работници и служители. "Българската индустрия ще стане неконкурентна, тъй като средната цена за електроенергията за индустрията в Европа е  135 лв на мгвч., а без компенсации родната индустрия ще плаща цени от порядъка на 600-700 лв на мгвч", уточни Иванов. 

Той предупреди, че загуби ще претърпи и целият български бизнес, за който ще бъде непосилно да продължава да работи на високите цени. Ако прогнозите за предсрочен вот през есента се сбъднат, може да се очаква  забавяне на икономиката, отстъпление от заявените реформи в този важен за страната момент, с оглед усвояването на европейските средства, предупреди Иванов.

"Очакваме и стартирането на оперативните програми за новия програмен период 2021-2027, които все още през 2022-ра г. не сме стартирали. Българският бизнес обаче разчита много на тези средства, тъй като те са основните средства за инвестиции. А инвестициите откриват работни места, повишават доходите на населението и генерират икономически растеж".

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39