Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Напусна ни известният художник Румен Жеков

Тъжна вест разтърси днес пловдивската общественост.  Внезапно е починал известният художник Румен Жеков. 

Погребението е на 2 юли 2022 г. в 11.00 часа в църквата на Централен гробищен парк в Пловдив.

Първи съобщиха печалната новина от  галерия L'UNION.  

"Днес галерия L'UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и истински професионалист Румен Жеков! Изказваме искрените си съболезнования на семейството и близките му!   Почивай в мир, Румба!"

"Румен Жеков се пресели в по-добрия свят. Светлина по пътя, Ремис", написа и художникът Емил Миразчиев. 

Живописецът Румен Жеков е известен като едно от  най-ярките лица на пловдивската художествена гилдия.  Автор на множество радващи се на голям интерес изложби, той  бе и преподавател на  студентите в АМТИИ. 

Атрактивен живописец,  с нестандартни техники, участвал в национални и международни пленери, той бе  и поет и писател,  споделят негови близки познати. 

Румен Жеков е роден в Пловдив на 1 март 1960-а. Завършва художественото училище, а после се дипломира в Националната Художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници. 

Един от основателите на авангардните групи “РЪБ” и „Диско 95”, член на сдружение “Изкуство днес”.  Редил е над 20 самостоятелни изложби и има стотици участия в групови проекти в страната и чужбина.

Поклон пред паметта му!


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията

„Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в Тракарт

По повод празника Голяма Богородица в Културен център "Тракарт" ще бъде открита изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.  Тя се се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавния културен институт към външното ни министерство.  Изложбата е нов визуален проект, изпълнен от екип изследователи медиевисти от Центъра за..

публикувано на 15.08.22 в 09:02

Тома Спространов става на 81 години

Днес един от най-емблематичните радио-гласове в ефира - Тома Спространов, празнува рожден ден и става на 81 години. Дълги години той е автор и водещ на предаванията "Любопитно петолиние" и "Пулсиращи ноти", които звучат по Радио Пловдив и "Хоризонт".  Бил е дългогодишен автор на много радио рубрики и водещ на телевизионни предавания.  Преди 5..

публикувано на 14.08.22 в 10:48

Мащабни фотографии "грейват" на фасадата на БНТ-Пловдив

Тази вечер се открива мащабната фотографска композиция на Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия). Двамата са участници в резидентната програма на Община Пловдив CONTEXT AiR. Творбата е с размери 5Х4 м и ще бъде представена на фасадната стена от сградата на БНТ-Регионален телевизионен център - Пловдив, ул. “Найден Геров” № 8. Началото е..

публикувано на 14.08.22 в 09:07

Гала концерт на лятната музикална академия "Родопа"

Пловдив е домакин на гала концерт на участниците в Международната лятна музикална академия "Родопа".  Той ще се проведе в Музейна галерия "Димитър Георгиев", началото е в 19 часа.  Всяка година в разгара на лятото лятната академия в Широка Лъка събирамлади музиканти и певци.  Под ръководството на изявени световни педагози те се обучават да..

публикувано на 14.08.22 в 09:02

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 14:36