Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларството е съпроводено с много препятствия

"Много важно е да осъзнаем колко важно е да има пчели и че пчелите трябва да се отглеждат по правилен начин. Говори се, че пчелите са благословени, защото  ние  се наслаждаваме на качествата на полезния продукт, който те дават. Проблемите пред пчеларството са дългогодишни". Това подчерта заместник-кметът на община "Родопи" и пчелар по страст от няколко години, Борислав Инчев по повод професионалния празник на пчеларите - 8 юли - деня на Св. Прокопий - закрилник на пчелите и пчеларите.

По думите му, отглеждането на пчели е съпроводено в повечето случаи с много препятствия, защото те, като живи организми, са подвластни на всички трудности, които срещат и хората. "Това са различните болести, влиянието на атмосферните условия и климатичните промени, от третирането  на земеделските земи с различни препарати, водещи до погиване на пчелните семейства. Всичко това в контекста на  сложната икономическа обстановка води до ситуация, в която земеделските производители, каквато регистрарция имат пчеларите, да изпаднат понякога в невъзможност да отглеждат пчелни семейства".

Инчев  подчерта още, че за създаване на едно пчелно семейство  е необходимо да се полагат продължителни и специални грижи. Пчелните продукти от рафтовете на магазините не са нещо, което всеки може да си позволи да направи.

Държавата има разработена Национална програма по пчеларство с тригодишен период - 2020-2022 . В нея са разработени и мерките и дейностите, подпомагащи развитието на пчеларството. Процедурите обаче не са леки и затова тя е по-трудно приложима.

 "Досега не съм се възползвал от Програмата  може би по причина на това, че когато реших да се занимавам с пчеларство, си бях дал обещание преди повече от 8-9 години, че като човек искам не само да взема, но и да дам нещо на природата. Избрах този начин да бъде отглеждането на пчели, като обещанието ми прерастна в нещо много по-голямо - отглеждането на пчели да е по професионален начин, без да се правят компромиси и отношението ми към пчелите да е такова, че да успявам да обясня на хората колко е важно да има пчели".

Инчев подчерта, че изискванията за производство на качествен мед са достатъчно сериозни. Хората, отглеждащи пчели, трябва да бъдат регистрирани като земеделски производители, да имат регистриран пчелин, както и да спазват определени изисквания. По-голямата част обаче от пчеларите не са регистрирани като земеделски производители и пчелините им не са регистрирани.

"Това не означава автоматично, че произведеният от тях мед не е качествен. Но означава, че той не подлежи на контрол и проверка". 

Инчев уточни още, че малките производители не са атрактивни за бизнеса и затова трябва да се работи за това, те да могат да се биосертифицират. "Когато  влизаш в договорки с някого, той иска да има гаранция, че може да има определени минимални количества на определена продукция. И когато имаш разпръснати биологични производители на мед в различни региони, тогава е много трудно да ги идентифицираш и чак след това и да се обвържеш с договор. Ето защо съм предприел първите стъпки за създаване на сдружения, в които да членуват пчелари от определени райони и да се работи за това те да се биосертифицират".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38