Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преименуването на групата на БСП в ОбС е недопустимо

Искри на продължаващо напрежение имаше в БСП – Пловдив и през уикенда, когато се проведоха две от районните конференции - отчетни и изборни. На тях бяха сменени лидерите в районите „Източен“ и „Западен“.

„Присъствах на първата конференция - в район „Източен“. Беше безкрайно спокойна обстановката. Имаше много ясни решения. Единствено двама човека бяха „против“ и двама „въздържали се“ , когато ставаше гласуването в районната организация. Има избран и нов председател на района“ – коментира в предаването „Точно днес“ организационният секретар на БСП за България- Борислав Гуцанов, който присъства на събронието в района.

„Коментират се неверни неща относно въпросните записи с моя глас. Не съм обяснявал как да се манипулира кворума, това няма общо с истината. В записа съм говорил пред всичките членове от работната група какво и как трябва да се прави и това е по устава на БСП “- добави Гуцанов. Той бе категоричен, че манипулация не е имало, няма и да има.

Организационният секретар на партията определи смяната на името на пловдивските социалисти в местния парламент като „недопустима“.

„Тези общински съветници са влезли с листата на БСП за България. Щом са толкова активни граждани- нека да излязат като независими общински съветници, да прескочат нужната граница и тогава да си правят, каквото искат. Не е редно някой да влезе с листата на една политическа партия, след което да реши да промени името“.

На въпроса дали е възможно изключване от БСП на преименувалите се членове, Борислав Гуцанов отговори, че не счита, че трябва да се стига до крайности. „Уставът трябва да бъде спазван. Затова има устави. Аз лично никога не съм бил „за“ крайните мерки, но че трябва да има наложени определени наказания, че не може така да се продължава- съм категоричен. Вчера на конференцията, на която не съм присъствал, има искания за тяхното изключване, но аз мисля, че това е крайност, независимо че това, което са направили, минава всички възможни граници“- коментира в заключение Гуцанов.

Пред Радио Пловдив Йордан Василев, който е общински съветник и вече е бивш председател на партията в "Източен" обясни, че националното ръководство продължава с опитите си "тотално да обезличи градската организация" и това се прави заради острата й критика към политиката на Корнелия Нинова. 

По думите му с  коалицията с ДБ партията е предадена заради министерски постове и участиев управлението.

Василев раказва за натиск върху членовете на партията, за "едни яки момчета", които са се появили заедно с близкия до Нинова депутат Иван Петков - Бебето.  На въпрос опасява ли се от изключване, каквото беше поискано, той отговори: 

"Могат да ме изключат от БСП, но не могат да изключат БСП от  мен".

Какво още казаха Борислав Гуцанов и Йордан Василев можете да чуете в прикачените звукови файлове.



По публикацията работи: Христина Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53