Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сърцето на юли - "Точно днес"

На знаковата дата 14 юли - за бунтарския дух на Европа и  демократичните ценности - за битките на политическото безвремие – въобразени, действителни или обречени, на терена на едно напрегнато лято „Точно днес“ вписваме темите за голямото коалиционно очакване, националистичните догми и новите атаки на Ковид.

 Извън партийните лозунги  часовникът отброява минутите  днес до връчването на втория  мандат, а знаците за рестарт на управлението между единствено възможната реалност и привидностите ще коментираме с политическия анализатор Явор Сидеров.  

Как ще бъде прочетен историко-политическият разказ за пътя на Република  Северна Македония по пътя й към ЕС в контекста на френското предложение и вдигнатото българско вето, след като в четвъртък Парламентът на РСМ трябва да излезе с решение – събеседник по темата е историкът доц. Стефан Дечев.

Неусетно или видимо пренебрегнато е поредното навлизане в новата вълна на Ковид-заразата и какво  препоръчват специалистите за да се предпазим от болестта и за реакцията ни при първи симптоми –  коментарът е на д-р Златка Лазарова – общопрактикуващ лекар в Пловдив.

Президентът Петър Стоянов и Граждански форум откриват  медийна кампания за номиниране на доброволци, подкрепили украинските бежанци, за да им бъде връчена и награда за гражданска доблест и човешка доброта. По темата  - разговор с писателката Теодора Димова. 

Думата имат и засегнатите жители на селата по пътя Асеновград - Първомай, чийто ремонт внезапно спря преди две седмици и създаде с това редица проблеми. "Точно днес" ще чуем какво казаха хората от с. Козаново пред репортера Христина Йорданова преди да излязат на протест тази вечер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - джаз и усмивки!

Смело скачаме в джаза с новият брой на „Алтер его“! Без без сатира, без политика и без гости. Малко след 55-тия рожден ден на водещия Петър Краевски ще се почерпим с любими „ретро“ песни и изпълнители, за които знаем весели факти и истории – Франк Синатра, Арита Франклин, Тони Бенет, Пери Комо, Мел Торме и Луис Армстронг. Покрай тях ще звучат още..

обновено на 17.08.24 в 10:47

Виктор Янков в "Добро утро, ден!"

Гостът ни тази седмица работи в екипа на Фондация "Пловдив 2019". В Радио Пловдив е водил предаването „Молескин“, от 2014 до 2017 година. Той е роден в Стара Загора, но избира да живее и работи в Пловдив.  Виктор Янков  е политолог и икономист, бил е директор на културния фестивал НОЩ/Пловдив. Той притежава богат опит в организирането и..

обновено на 16.08.24 в 16:41

Петъчно с „Вход свободен“

Днес е световният ден на израза „Обичам те“. Емоцията следва своя път, а ние имаме за задача да усъвършенстваме друго изкуство, това да пазим планетата чиста. С Данита Заричинова от сдружение „За Земята“, говорим за събитието „Почистване в НП „Рила“ 2024. Тази година, "За Земята" и 25 години високопланински почиствания. Очаквайте и..

публикувано на 16.08.24 в 09:30

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30