Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтребители МиГ-29 прехванаха и свалиха малък самолет нарушител

| обновено на 14.07.22 в 12:56

Дежурните сили от състава на Военновъздушните сили бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ заради самолет нарушител.

От Министерството на отбраната съобщиха, че самолетът "Чесна" 150 е локализиран снощи около 18.00 ч.от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. 

Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера (устройство за връзка с наземните радари).

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, самолетът нарушител е прехванат и с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра. 

Самолетът е съпроводен до летище Бохот, където каца в 18.08 часа. След кацането му дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. 

По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до намесата на наземните органи. Установена самоличността на пилота, допълват от военното министерство.

Специална комисия ще разследва случая.

Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ обясни: 

"Това е учебен полет на гражданската авиация, където самолетът не е бил с включен транспондер. Причините са няколко - или отказ има на авиационната техника, или пилотът е забравил да го включи. Това е задачата на ВСС, освен да залавят нарушители на въздушното пространство и да помагат на бедстващи самолети. Сега ще има комисия, която ще разследва случая. Така че да се приказват празни приказки, че са пробвали противовъздушната степен, не е вярно."

Пилотът на самолета определи случая като "досадна грешка". Валери Илиев е инструктор от частна школа за летци в село Бохот. 

„Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч. поради технически проблеми в радиостанцията се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС", разказа той в ефира на Нова нюз.


По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

Млад мъж загина в запалила се след катастрофа кола

Млад шофьор загина на пътя между Пловдив и Асеновград, след като се блъсна в масивна ограда встрани от платното. На спешния телефон 112 бил получен сигнал за пожар на сухи треви встрани от пътя Пловдив – Асеновград. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията и пожарната, както и на спешна медицинска помощ. Установено е, че..

публикувано на 24.06.24 в 12:54