Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават църковни титли срещу пари

Пловдивската митрополия раздава църковни титли срещу финансиране. Тази теза защити журналистът Любомир Минчев, който е главен редактор на сайта „За Пловдив“, в предаването „Точно днес“ по повод титлата архонт, с която се сдоби Георги Гергов.

Припомняме, че митрополит Николай го обяви за архонт в знак на благодарност за заслугите му към православието. Многократно Гергов е дарявал средства за нуждите на църквата.

„Раздаването на титли по този начин е доста спорно. Когато пловдивската епархия прие правилата за присъждане на титлата архонт през 2021г.,  имаше спор дали тя е светска или църковна.

Спорно беше и в случай, че е църковна дали трябва да се дава срещу заплащане, защото архонт означава човек, който е направил някаква услуга на църковната администрация, има заслуги за вярата, но не и чрез заплащане.

Нещата са достатъчно изкривени и показват донякъде лицемерието на църквата. За църквата никога не са били интересни хората, които отиват да запалят свещ. Грозно и отвратително е това, което се случи“, обясни Любомир Минчев.

Той припомни и още един такъв случай – на освещаване на храм в Тракия, при който оръжейния търговец Петър Манджуков получи църковна титла срещу даряване на средства.

„Църквата обича парадни, показни акции, като тази в събота, за да засвидетелства почитта си към хора, които плащат. Аз бих се радвал ако на такова събитие църквата се похвали, че е построила едно сиропиталище, помогнала е на бежанци или на хора в нужда. Такова нещо не се случва. Тя винаги демонстрира отношенията си към хора, които плащат“, коментира Минчев.

Според него обявяването на Гергов за архонт е неуместно и поради още една причина. Той е представител на левицата и е симпатизант на Русия - страна, която е агресор, която целият свят осъжда и в същото време получава титла за укрепване на християнската вяра.

По повод предсрочните избори, които чукат на вратата на НС, Минчев коментира: "Изборите не са нещо лошо – те са нещо, което кара политиците да преосмислят приоритетите си и да ги преподредят, да научат урока си"

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08