Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да акцентираме върху правата на българите в РСМ

"Очевидно волята на Европа в следващите години и десетилетия ще се оказва много по-силна, отколкото само волята на Македония  или само волята на България. В този смисъл и двете страни ще трябва да направят някакъв компромис. Компромисът обаче, който РСМ ще трябва да направи, мисля, че ще бъде много по-голям и това дава основания да се очаква, че  волята на съвременното общество на Македония, което е подложено на дълговременна историческа провокация, свързана с външен натиск, специална политика и служби, ще бъде много трудно да се пречупи." Това заяви пред радио Пловдив геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев. 

По думите му, по темата  за езиковия спор не трябва да се прави пълна наналогия с украинския език, който не е създаван с декрет, а съществува почти от хилядолетия. Компромиси трябва да бъдат направени и от страна на България, но здравата истина е повече от ясна и това в съвременното македонско общество или умишлено не се коментира, заради страха от изразяването й, или  защото вече е изтрито от самосъзнанието  на хората в тази страна.

"В началото на този век често бяхме посещавани в  кабинета в СУ "Климент Охридски" от един много известен хирург от Швейцария с македонски произход, който не се интересуваше от политика. Питахме го дали е чувал за Илинденско-Преображенското въстание и неговият отговор беше "...ами някаква буна на българите, но друго не зная".

Проф. Русев припомни, че що се отнася до езика, в продължение на десетилетия всяка книга, статия, вестник или документ, които са засягали  македонското население в Югославия, писана в земите на съвременна Северна Македония, е преминавало през специална комисия в Белград, чиято цел е била поне една дума в изречение да бъде заменена и  днес вече сме свидетели на свършения факт, че населението в Македония изповядва идеята, че съвременният македонски, който е посърбоманчен, е различен език от българския. 

"Това е фактът на изтритото съзнание на вече над три поколения и ние не можем да си позволим да вървим в модерна Европа с имиджа да сме толкова закостенели, че да не признаваме действително случил се факт. Само специалисти разбират, че мелодиката на техните изречения, както и песните им не се различават по никакъв начин от българските. Няма как да се изтрие от историята и фактът, че Василий Българоубиец е наречен Българофигон. И още, че няма нито един регистриран случай след големи кланета населението да се е насочвало в друга посока, за да търси спасение, освен към България". 

В момента е налице ситуация, в която съвременният просръбски елит, който не защитава македонския интерес, практически не хае от това, че е по-добре населението на Северна Македония да бъде погълнато от албанската култура, тъй като албанците вече са  около 40% в това общество и те отлагат тази битка. "Колкото по-късно осъзнаят, че трябва да направят избор в македонското общество между албанското с исляма и сходния християнски прочит на културата заедно с България, толкова ще бъде по-зле".

Проф. Русев направи и прогноза, че в близкото десетилетие, когато албанското население в РСМ надмине 50% и това ще му създаде  повече самочувствие, старите опити да се правят  културни автономии в Тетово и в други места, могат да прераснат в нещо по-голямо и албанците пожелаят по-сериозна автономия,  това може да разруши и без това късата история на македонската държавност.

 "В момента в РСМ всички са абсолютно заблудени, че проблемът им е с България, а невидимият им проблем е с Албания и това е предсказано от сръбски, български, гръцки и други учени много отдавна. А езикът се е случил и то в изкривената му форма, но няма как да не направим компромис."

Политиците никога не могат да бъдат на 100% с народа си. Затова не трябва да се очаква, че населението трябва да взима решения, това трябва да правят политиците, поемайки отговорност. А българският политически елит, с всичките му недостатъци, като че ли усеща, че трябва да направи поне един компромис.

 "Изглежда, че макар и тъжно, ние ще направим компромис. Но срещу това ние не поемаме голям риск. Мисля, че сме в печелившата позиция - правим малка стъпка за нещо, което е реално съществуващо и не можем да го променим, вместо налагайки нашето искане за езика, македонците да ни мразят следващите 1000 години, защото са с изтрито самосъзнание или защото са неграмотни. Такъв факт се е случил в Дания с един език близък до немския, в Нидерландия - с език близък до немския, в Елзас и Лотарингия, където казват "ние сме френскоговорещи немци".

Такива трансформации са напълно възможни, да не се дразним от това и  да акцентираме върху правата на българите в РСМ, призова още проф. д-р Марин Русев.

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15