Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на маймунска шарка в Пловдив

| обновено на 22.07.22 в 18:51


Още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, като болният е в Пловдив, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Заболелият е на 23 г.,  с температура и обрив, но в добро общо състояние.  ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в пациента, предприети са и епидемиологични проучвания.

Пациентът, който се е завърнал наскоро от Италия, е настанен в УМБАЛ „Св. Георги“, съобщи за Радио Пловдив директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Отново говорим за вносна инфекция. Пациентът е в добро общо състояние с вече преминаващи обривни единици. Можем да кажем, че всъщност убедително се потвърди вируса както в  назофарингеален секрет, така и съдържимо на обривните единици. Най-важното е, че леко протича заболяването, няколко дневно невисока температура след което се е развил обрива и вече е в етап на  обратно развитие", обясни проф. Христова. 

Предприети са нужните епидемиологични проучвания за контактни лица от страна  на РЗИ Пловдив.

Предишните три случая на маймунска шарка в страната бяха потвърдени на 23-ти и на 27 юни.

Интервю с проф. Христова може да чуете от прикачения звуков файл.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.

До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка, които са ендемични за заболяването, т.е. характерно е разпространението му за тези географски зони

Инкубационният период при маймунска вариола обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптомите центробежен макулопапулозен обрив започва от мястото на първична инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнат и дланите, и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии - от макули до папули, везикули, пустули, корички и струпеи преди да отпаднат. 

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани досега при това разпространение, са с леко протичане, с локализирано заболяване и самоограничаващи се симптоми. По данни на СЗО, клиничното протичане при заболелите, свързани с настоящата епидемия, се различава от типичната клинична картина при маймунска вариола, описано през предходните години. 

Деветдесет и пет процента от случаите на маймунска едра шарка са били предадени чрез сексуална активност, сочи най-мащабното досега проучване, което отбелязва и нови клинични признаци.

Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine днес, се появи в момент, когато експертите на Световната здравна организация обсъждаха дали да класифицират епидемията като извънредна ситуация в областта на здравеопазването в световен мащаб - най-високата степен на тревога, която може да се обяви.

Ръководената от учени от Лондонския университет "Куин Мери" нова статия разглежда 528 потвърдени инфекции в 16 държави, в периода между 27 април и 24 юни 2022 г.

"Важно е да се подчертае, че маймунската едра шарка не е полово предавана инфекция в традиционния смисъл на думата; тя може да бъде придобита чрез всякакъв вид близък физически контакт", казва първият автор Джон Торнхил в изявление.

"Въпреки това нашата работа показва, че повечето предавания досега са свързани със сексуална активност - главно, но не само, сред мъжете, които правят секс с мъже", добави той.

"Това научно изследване повишава разбирането ни за начините на разпространение и групите, в които се разпространява, което ще подпомогне бързото идентифициране на нови случаи и ще ни позволи да предложим стратегии за превенция."

Като цяло 98% от заразените лица са гейове или бисексуални мъже, 41% са с ХИВ, а средната възраст е 38 години.

Въпреки че сексуалната активност стои в основата на повечето случаи, изследователите подчертават в изявление, че вирусът може да се разпространи чрез всеки близък физически контакт, например чрез дихателни капки и потенциално чрез дрехи и други повърхности.


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20