Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да поговорим спокойно за рака на кожата

Онкодиагнозата не е присъда

Медицината вече е твърде напред в диагностицирането, лечението и проследяването на онкозаболяванията.


Време е за слънце, плаж, планина или море. Но точно тези дни  крият  рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. Повод отново да поговорим как да се предпазваме, но и как при проблем да намерим най-точното решение. 

На първо място е профилактиката –казват специалистите, после при констатиран проблем е точната диагностика и последващо лечение и терапия, защото дори и  най-сериозната диагноза не е присъда. В това е убедена д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и председател на Българската асоциация по дермато-онкология

Срещата ни със специалиста има и информационен повод – първият по рода си Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания, който ще се проведе тази събота в столицата и е организиран от Асоциацията.

В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други. Целта е всички да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, с възможностите за диагностика и психосоциална подкрепа, както и с опита, страховете и как са се справили с тях други пациенти с онкологични заболявания, така че хората с меланом да водят пълноценен начин на живот след диагнозата.

 „Искаме хората да знаят, че диагнозата не е присъда. Срещата ще се превърне в място за споделен опит и дискусии, които да разсеят страховете от страничните действия от лечението и развитието на заболяването, ще даде перспектива за качеството на живот, благодарение на новите терапии и възможностите на науката“, каза д-р Гергана Шаламанова, .

По време на събитието тя ще представи иновативните възможности за системно лечение, както и последни данни от няколко клинични проучвания, оповестени преди месец на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) - най-реномирания международен форум в областта, които вероятно ще променят хода на заболяването меланом в бъдеще.

Още за кожния рак, за това как да се предпазим от вредното влияние на слънцето и друга полезна информация може да чуете в интервюто с д-р Шаламанова, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53