Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въртим се напред - "Точно днес"

И отново – в началото и начисто...

Предстои много работа в името на стабилността. В спешен порядък служебното правителство потвърди гръмовния провал на кабинета на Кирил Петков, а с хаоса и разрухата в енергетиката ще се бори денонощен кризисен щаб. След първото си работно заседание служебният кабинет на Гълъб Донев смени 25 областни управители, които сега ще се надпреварват с времето.

Повторени неколкократно, заявките за честност, амбиции и коректна игра между политическите партии създават обещаваща слухова среда, която среща реалността с недоверие и въпроси за начина, по който може да бъде постигнато всичко в краткото време до предсрочните избори.

За втори път след 2014-2016 г. финансистът и екперт по национална сигурност и комуникации Тредафил Величков сяда в стола на  областен управител. Кои ще бъдат първите  му задачи и как ще следва посоката, зададена от премиера Гълъб Донев на регионално ниво в  преситената от икономически, социални и политически проблеми среда.

"Спирането на газа цели да дестабилизира политическото управление в страната и да създаде вътрешна криза, като хвърли страната в нестабилност, така че България да не може адекватно да защитава националната си сигурност и интереси“. Тази теза защити политологът Искрен Иванов преди четири месеца. След като Правителството падна и прогнозата се потвърди, разговорът за газовите доставки в усложнената геополитическа ситуация и трудните национални решения е по-актуален отвсякога – събеседник политологът и експерт по национална сигурност Искрен Иванов.

Разноговоренето по теми от обществено-политическа значимост, предизвикващи напрежение -  тема на разговора с психолингвиста Стела Богомилова. Как разговарят политиците помежду си  и какво достига до хората.

Жителите на десет села от община Рудозем излизат на протест, заради окаяното състояние на  пътя Пловдивци – Рудозем, който не е ремонтиран от 30 години, и заради отказа  на държавата да финансира два ВиК проекта по същото трасе – от Елховец до Рудозем и вътрешната ВиК мрежа на Елховец. Аргументите за недоволството на жителите ще чуем от кмета на община Рудозем Румен Пехливанов.

Във времето за култура след 9 ч. известният художник – изследовател на творчеството и практиките на Кристо и Жан-Клод  Лъчезар Бояджиев ще ни представи свой макет за паметник  на Кристо в галерия „Sarieva“ и ще открие изложбата „Кристо за начинаещи“, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата. 

Началото е в 7 сутринта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13