Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“- по оста Скопие–София, и още...

Снимка: Informer

17 август  – изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК, а ние тръгваме по следите на предстоящите предсрочни избори.

Търсим отговор на въпроса дали избирателите ще предпочетат отново промяната пред сигурността. Ще анализираме и на какъв профил депутати ще заложат партиите този път ... и каква кампания ще водят, както и доколко реалистични са шансовете „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят заедно на вота на 2 октомври, въпреки че се регистрираха поотделно. Горещите политически теми коментираме с политолога проф. Румяна Коларова.

Ще говорим и за външна политика. В полезрението ни попада темата за пробива в историческите спорове между България и Република Северна Македония. Какво означава постигнатото? Кога и с какво продължават преговорите – ще научим от разговора с доц. Наум Кайчев, член на съвместната историческа комисия.

След като археологически проекти бяха одобрени от културното министерство за финансиране, но така и не получиха пари, служебният министър проф. Велислав Минеков събра на среща засегнатите страни. Какво произлезе от нея ще питаме Борис Хаджийски, който е директор на Регионален исторически музей в Пазарджик и председател на Управителния съвет на Сдружение "Български музеи“.

Как хората ще имат повече контрол върху онлайн съдържанието, към което проявяват интерес ще разберем от разговора на Емил Костов с Христо Нихризов, експерт на Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.

И още - ще ви разкажем какви проекти ще реализират три от читалищата в община Родопи с пари от фонд „Култура“. Репортажът е на Елена Крушкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30