Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Точно днес“- по оста Скопие–София, и още...

Снимка: Informer

17 август  – изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК, а ние тръгваме по следите на предстоящите предсрочни избори.

Търсим отговор на въпроса дали избирателите ще предпочетат отново промяната пред сигурността. Ще анализираме и на какъв профил депутати ще заложат партиите този път ... и каква кампания ще водят, както и доколко реалистични са шансовете „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят заедно на вота на 2 октомври, въпреки че се регистрираха поотделно. Горещите политически теми коментираме с политолога проф. Румяна Коларова.

Ще говорим и за външна политика. В полезрението ни попада темата за пробива в историческите спорове между България и Република Северна Македония. Какво означава постигнатото? Кога и с какво продължават преговорите – ще научим от разговора с доц. Наум Кайчев, член на съвместната историческа комисия.

След като археологически проекти бяха одобрени от културното министерство за финансиране, но така и не получиха пари, служебният министър проф. Велислав Минеков събра на среща засегнатите страни. Какво произлезе от нея ще питаме Борис Хаджийски, който е директор на Регионален исторически музей в Пазарджик и председател на Управителния съвет на Сдружение "Български музеи“.

Как хората ще имат повече контрол върху онлайн съдържанието, към което проявяват интерес ще разберем от разговора на Емил Костов с Христо Нихризов, експерт на Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.

И още - ще ви разкажем какви проекти ще реализират три от читалищата в община Родопи с пари от фонд „Култура“. Репортажът е на Елена Крушкова.


Още от категорията

От небето до земята в "Ден след ден" на 29 септември

След падането на щурмовия бомбардировач Су-25 в авиобаза „Безмер“ вчера следобед започна разследване на инцидента. Намерена е черната кутия на самолета, направен бе повторен оглед на мястото, очаква се да бъде разпитан и пилотът. Какво доведе до поредния инцидент в нашата бойна авиация и какви са възможните версии за падането на самолета,..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

Сърдечни усмивки в "Следобед с Едит"

Здравейте, приятели! 💗 Смехът е изключително полезен за сърцето. 😁 Според проучвания, при искрен смях, кръвоносните съдове се отпускат, което подпомага за изпомпването на 20% повече кръв през тялото! 😮 Предлагам ви да започнем активно изпомпване, веднага след новините в 14ч., когато сърдечно ви приветствам, за час споделено време. ☀ Четвъртъкът е..

публикувано на 29.09.22 в 13:00

Емоционално с „Вход свободен“

По-лесно е да разбудиш заспалия ум, отколкото да трогнеш закоравялото сърце. Днес говорим за събитието „Метаморфна техника“, този уикенд в „Арт Аспект Пловдив § Ключове и Перли“. Цветелина Григорова, акредитиран инструктор за България към Метаморфната асоциация в Англия, гостува в предаването. В рубриката „Брейнсторминг“, психологът..

обновено на 29.09.22 в 09:31

"Точно днес" по сърдечните и другите теми

В Световния ден на сърцето правим проверка на ритмите на делника, изговаряме важното по темите на седмицата и прогнозираме във време на инфлация и преди извънредния вот на 2 октомври. Проф. Федя Николов , ръководител на Клиниката по кардиология към Университетска болница „Свети Георги“ ще разкаже за Национална информационна кампания „Използвай сърцето..

обновено на 28.09.22 в 17:03

"Ден след ден" на 28 септември

Тягостно често вече са случаите, в които пияни или дрогирани шофьори предизвикват пътни инциденти с ранени или загинали хора. Най-скорошният е от днес в Пловдив-за щастие с леко ранен пешеходец. В потока реакции и предложения за мерки е и това в такива случаи шофьорите да получават неотменно ефективна присъда. Ще коментираме с адвокат Велислав..

публикувано на 28.09.22 в 14:20