Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите откриха находки от халколита в пещера "Чая"

Запазена тесличка от каменно-медната епоха, човешки череп с наранявания и кости от пещерна мечка

| обновено на 25.08.22 в 09:37

За втора поредна година се провеждат разкопки на пещера "Чая"  над Чепеларе. Това е единствената пещера в Родопите, която се проучва и през това лято от екип на Регионалния археологически музей - Пловдив и спелеолози от Чепеларе. 

Към обекта вече има маркирана туристическа пътека, която започва от паркинга до разклона за писта „Мечи чал“ и води до праисторическото пещерно обиталище „Чая“. Общината финансира разкопките със сумата от 15 000 лева, като до края на седмицата екипите ще приключат работа.

"Сред интересни находки са тесличка от епохата на халколита, до човешки череп, както и кости от пещерна мечка, които предстои да се изследват от учените", каза археологът София Христева, от Регионалния археологически музей-Пловдив, ръководител на проучванията.

Христева веднага след проучванията на пещера Чая ще бъде ръководител на разкопките на Небет тепе в Пловдив. Там ще се работи по големия проект на общината за социализация на Небет тебе и Източната порта. За реализацията на проекта „По крепостните стени на Филипопол“ са заложени  8 милиона лв., като 6 милиона от тях са безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 млн. лева съфинансиране със заем, който общината изтегли от "Фонд за устойчиви градове".

Живка Танчева разговаря със София Христева, повече в звуковия файл по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Свързани новини

Нови атракции за туристи в Чепеларе

Чепеларе посреща своите туристи с два нови маркирани туристически маршрута. Атрактивната екопътека „Старата воденица“ започва при последната сграда на фабриката за ски и стига до вековната сграда, където са снимани емблематични български филми като „Капитан Петко войвода“, „Време разделно“ и др. Започва при последната сграда на..

публикувано на 12.08.22 в 10:32