Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове настояват за още техника в наводнените села

| обновено на 12.09.22 в 11:48

От днес започва поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести. Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди, съобщават от Кризисния щаб в Карлово.

Усилията са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени. 

Продължава разчистването на улиците и частните дворове, посочват от Кризисния щаб. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването. 

Трябва ни повече техника - и по-тежка, и по-малка, за да се справим с почистването на наводнените къщи и тоновете кал, тиня и дървени трупи по улиците. Това заявиха в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив кметовете на 2 от пострадалите карловски села - Христо Иванов на Богдан и Петър Делков на Слатина.

В Слатина голяма част от къщите вече са разчистени от калта, но все още 4 къщи продължават да се наводняват заради високото ниво на реката. "Трябват ни по-големи машини. Сега работят един голям верижен багер, 4 самосвала, 2 бобката, 2 малки верижни багера. Техниката идва от цялата страна - Панагюрище, Сопот, Брезово и т.н., дори от пловдивски футболен отбор", разказа кметът Петър Делков.

В Богдан също очакват тежка верижна техника, която да работи по разчистването на речното корито. "Тук ни трябва малогабаритна техника, за да разчиства дворовете и къщите на пострадалите. Работят много доброволци, но само на ръка не може да се изчисти огромната мръсотия", обясни кметът Христо Иванов.

И в двете села няма вода, а там където тече, тя е негодна за пиене и за домакински нужди. 

Създадена е организация за раздаването на хранителни продукти и вода на пострадалите в карловските села, като това става в кметствата всеки ден от 12.30 до 14.00 ч.

И двамата кметове се надяват на помощ от държавата за по-бързото преодоляване на щетите.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с кметовете на Богдан и Слатина е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43