Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 16 септември

Снимка: Г.Гаврилова

Преполовихме септември и изпращаме деловата седмица в петък.

Теми и събеседници в програма „Точно днес“ до 9.30 часа – все още в летен вариант, но за последно този сезон.

 -Проблемите на пътната безопасност в последните години надхвърлят по значение националните и регионални предели. Опазването живота и здравето на хората, участващи в пътното движение, е от приоритетно значение днес за страните от целия свят. Това е и  един от акцентите в Осмата годишна Конференция на тема " Безопасна пътна инфраструктура", която се провежда в Хисаря. Разговор по темата с инж. Борислав Христов, професор и ръководител на катедра „Пътища“ в Университета по приложни науки в Берлин.

- Новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация са част от темите, които ще се дискутират на Юбилейния конгрес на Българската асоциация по клинична микробиология, който започва днес в Пловдив. Домакин е Медицинският университет. По актуалните въпроси ще говорим с проф. Ива Христова, директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

-Градски куест предизвиква пловдивчани със скрити улични загадки, а паркоместа се превръщат в локации за спорт и забавления под тепетата. Инициативата обхваща още 10 населени места в страната, а повече за нея ще чуем от интервюто на Христина Йорданова с Ласка Ненова от организаторите- сдружение BG Бъди активен.

-Във времето за култура изпреварваме времето с две покани за почивните дни:

- На 17 септември от 18.30 ч. на откритата сцена на Римския стадион МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще открие есенното си издание – артистичният директор  Мила Павлова ще ни разкаже повече за програмата тази година.

- Над 50 изпълнители се включват в 7 концерта на 6 сцени в тазгодишното издание на „Пътят към върха“ на Бунарджика. Подробностите ще научим от Петър Салчев, председател на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. С него ни среща Веселина Пеева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сроковете изтичат „Ден след ден“

Държавата е в обратно броене, за да вмести европейските и предсрочните парламентарни избори в една дата – 9-ти юни. Текат последните три дни от валидността на белите рецепти, които от 1-ви април ще бъдат заменени с електронни, като в същото време две организации пуснаха мобилно приложение "Намери своето лекарство", което ще помага на..

публикувано на 29.03.24 в 14:36
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

"Вход свободен" в преддверието на април

Марта се умори да гримасничи и реши да се усмихне на сбогуване!  Слънце грее , птички пеят, дърветата  неудържимо се раззеленяват. Хората , жадни за слънце и топлина изпълват улици и паркове, но още ходят със зимни физиономии понеже вече са в плен на пролетната умора. Пустата й всесезонна мания за оплакване не ще да ни пусне , или поне така ни отърва..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

В последния петък на март - "Точно днес"

Крехката надежда от началото на  седмицата за сформиране на Кабинет се изпари безапелационно само в рамките на часове и дори преди края си последната мартенска седмица постави предупредителната удивителна за ново изборно очакване. С много въпроси и недоизказаност.  Президентският гамбит продължава с разговори, но вече не с партиите, а с личностите, които..

публикувано на 28.03.24 в 17:12

Решения и избори в "Ден след ден"

След трите завъртания с връчването на мандати от президента, започна и въртележката с възможностите за нов служебен премиер преди поредните избори. Кога  ще бъдат те и по какъв начин ще се проведат? Възможна ли е промяна, която да провокира повече хора да гласуват доверие на политиците или отново ще бъдем мълчаливи свидетели на ниска избирателна..

публикувано на 28.03.24 в 14:41

"Вход свободен" - изкуството като спасение

Ще си говорим за изкуство днес, за благотворното му влияние върху всеки аспект от човешкия живот! Срещаме се с Лучия Велева - председател на Фондация "Кураж", която ще ни разкаже за проектите свързани с рехабилитация на хора в неравностойно положение, чрез изкуство и образование.  Ще ви поканим и на музикално матине с програма включваща произведения на..

публикувано на 28.03.24 в 09:30