Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците са уморени и в кампанията се пестят

Между това какво и как ще избираме, за да бъдем по-честни към себе си, и какъв разказ за политическия живот на държавата чухме от предизборните послания? Успяхме ли да отличим същественото от фоновия медиен шум с ясно назоваване на проблемите в зациклилото управление на страната? Събеседник по темата е политологът и преподавател в УНСС д-р Александър Димитров.

"Партиите карат на автопилот, защото за тях е много голям предизборният цикъл, който продължава. Не виждам нищо различно и ново у тях, за да се разгърнат пред електората и да го привлекат. И хората усещат това. Това е една вяла кампания, която по-скоро разочарова".

По думите на Димитров, политиците много трудно са успели да влязат в кампанията. Партиите са уморени и затова сега политиците пестят сили за следващите избори, както се е случило миналата година. И природните катаклизми, и международната среда, която притеснява хората, са се отразили на предизборната кампания, в която политическите послания на местна почва са изключително бледи. 

"Политическите послания трябва да бъдат активни. Често се смята, че събития с голям отзвук сред обществото, дори и трагични, трябва да се използват. А в общества като нашето -  със силна чувствителност по някои въпроси, това връща негативен ефект. По-опитните партии се дистанцираха от това да правят пиар на гърба на нещастието на хората, за да не се интерпретират нещата обратно".

Умората, виждането на тези избори като междинни към следващите, очакванията за ниска избирателна активност и нежелание на партиите да мобилизират електората, както и изчерпването на потенциала на самите говорители в партиите, на ядрата, от които трябва да дойдат смислените идеи, са причина за  дефицита на смисъл в политическото говорене, подчерта Димитров.  

Социалните мрежи, като съвкупност, в която се води политически дебат,  се ползват  като по-големи или по-малки балони от непрекъснато повтарящи се потребители на информацията. Разширяването  настрани към обикновения гласоподавател, характерно за САЩ, където има голямо влияние на социалните мрежи, не се наблюдава у нас.

"В мрежите у нас се вкарва всякакъв шум,  има всякаква политическа сатира, но това не възпроизвежда мащабен електорален ефект, който да води до промяна в гласуването".

По думите на Димитров, настоящата предизборна  кампания е още по-вяла  и от предишната.

 "Абсолютно безпрецедентен срок за старт е да си разпънеш шатрата 10 дни преди гласуването. Политиците в Пловдив дори не направиха и традиционната разходка по Главната улица. Има притеснения у политиците и  подценяване на живото участие. А посланията без жива връзка заглъхват".

Между политическите опоненти липсва търпимост и това ще го видим и в следващия Парламент. 

Цялото интервю - звуковия файл:  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБг и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28