Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниската активност ще увеличи тежестта на контролирания вот

Изпратихме писма до всички РИК да осигурят достъп на наблюдателите ни до изборния процес, каза в интервю за Радио Пловдив Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК. 

Според него и тази година много сериозен проблем ще бъде контролираният вот. "Говорим не само за купен, а и за контролиран вот - в малки общности, във фирми. Много голям проблем е корпоративният вот, с него за съжаление нито държавата, нито машинният вот имат ефективни механизми да се справят", коментира той.

Очакваме много ниска активност и контролираният вот може да реши изхода от изборите. Вероятно активността ще е под 40 %, допълни Стоил Цицелков. 

По думите му, имаме вяла кампания, без състезание на идеи, а показване на лошите страни. "Много малко про- и много анти-, а това е много сериозен проблем на цялата ни политическа система. Управляващите ни са излъчени от много малка част от обществото". 

Младите хора използват други платформи, не толкова фейсбук, за да се информират. Партиите не са си направили достатъчно труд да стигнат до тях на платформите, които те използват, смята Стоил Цицелков.

Всяка възможност да се сложи флашка на машините за вота и да се манипулират изборите е фалшива новина, няма възможност за въздействие върху машините, заяви още председателят на Обществения съвет към ЦИК. 

И при нас постъпват сигнали за нарушения по време на изборите и на предизборната кампания. Основно те са за контролиран вот, за използване на подвижни урни от хора, които нямат нужда от това. Има съмнения за занижен контрол на изборите в чужбина, мерки не са взети официално, добави той. 

Цялото интервю на Яница Марова със Стоил Цицелков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До днес се подават заявки за подвижна СИК

До днес избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това се отнася за избиратели, които не са подали заявление до 18 март.  Те могат да заявят гласуване в подвижна урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, е назначена подвижна СИК. 

обновено на 27.03.23 в 08:47

2% е разликата между ГЕРБ и ПП в Пловдив в навечерието на вота

Между 40 и 42% избирателна активност в Пловдив-град прогнозира социологическата агенция "Неохрон" в оповестено днес проучване на нагласите на пловдивчани. Интервюирани са 655 пълнолетни граждани между 26 и 29 септември чрез телефонни интервюта с полустандартизиран въпросник. Извадката е представителна за пълнолетното население на града, като..

публикувано на 30.09.22 в 15:58

Галъп: ГЕРБ - СДС с 9,2% пред Продължаваме промяната

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка – няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.  Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да..

публикувано на 30.09.22 в 11:06

Тренд: Възраждане може да стане трета политическа сила

Между шест и осем партии биха влезли в 48-ото Народно събрание, ако изборите са днес. Това показва национално представително проучване за електоралните нагласи, проведено от агенция „Тренд“.  Изследването, по поръчка на в-к „24 часа“, е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет..

публикувано на 30.09.22 в 11:02

Алфа Рисърч: 6 сигурни партии в 48-я парламент и 2 под въпрос

Денят, който поставя финал на предизборната кампания, формулира горещите теми на времето около изборните нагласи, състоянието на обществената среда и прогнозите за съдбата на политическите партии, предопределена от мъдростта и емоциите на избирателите. Последните анализи на Социологическа агенция „Алфа Рисърч“ коментираме с Геновева Петрова...

публикувано на 30.09.22 в 10:40