Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертният кабинет е по- добър вариант от служебния, смята политологът

Има възможност за формиране на експертен кабинет

неговияМинус на такова правителство е, че отговорностите се делегират на експерти, а те не са избрани от хората".

Изборите възпроизведоха това, което се случи на предните два вота. Трендът е тревожен – показва отдръпване на избирателите и гласуване на твърдите ядра, коментира за Радио Пловдив политологът Явор Сидеров.

Според него е тревожна ситуацията за сформирането на ново правителство, предивд досегашните изявления на политическите лидери, чертаещи червени линии. "Хоризонтът за коалиране е стеснен, но има възможност това да бъде заобиколено с програмен или експертен кабинет", заяви Сидеров, като уточни, че тове не е прогноза, а просто хипотеза.

"Никой не желая да поеме политическата отговоност и въпросът е дали ще отидем отново на сужебен кабинет или ще се намери формула, която да не е най-добрата, но поне да е приемлива".

Анализаторът смята, че трябва да се притегли кое е по-лошото – дали кабинетт без политическа отговорност или нов цикъл на предсрочни избори, на които ще гласуват още по-малко хора.

Той беше категоричен, че Бойко Борисов има морално задължение да опита да състави правителство, защото именно ГЕРБ поиска вота на недоверие, с който беше сввален предишния кабинет. Затова, смята Сидеров, Борисов трябва да направи всичко възможно и да е на висотата на отговорностите си. "Контактите групи за преговори с парламентарно представените партии, които лидерът на ГЕРБ лансира днес показват, че е готов на максимално широка диалогичност и представителност".

Явор Сидеров поясни, че кабинет може да блъде съставен под удобоното определение „евроатлантизъм“, защото то очертава всичко и нищо. "Смятам, че най-вероятно ще се стигне до преговори със всички, но по нетърпящите отлагане проблеми ще се определят конкретни общи позиции и те ще се реализират в някакъв определен хоризонт от време. Затова ще трябва да има някава форма на съглашение между парламентарните партии", каза политологът.

Той добави, че Борисов днес е декларирал, че няма да премиер, министър или депутат. "Изпълнява се едно ит исканията на ПП. Така че може и други политици  от други формации да направят стъпка назад". 

Твърде много станаха служебните правителства и това не е добра практика за управление, според Явор Сидеров. В заключение анализаторът поясни още веднъж, че експертният кабинет е по-добър вариант от случебния. "При експертен експертен кабинет политическите лидери минават на заден план. Това е всъщност неговият минус  - отговорностите се делегират на експерти, а те не са избрани от хората".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12