Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето партии вече са в предизборна кампания

Доц. Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова


Според социолога Алексей Пампоров ситуацията след изборите е патова и партиите разиграват политически театър в момента. 

"Всички ги е страх, всеки иска хем да управлява, хем да не управлява. Повечето партии вече са в предизборна кампания", заяви социологът.

В програма "Ден след ден" той анализира неясна следизборна картина и антагонистични междупартийни отношения.

"От самото начало вотът, както се разпредели този път, показва пълна невъзможност от съставяне на коалиционно правителство. Ако Възраждане имаше по-нискък резултат щеше да бъде възможно или в ляво, или в дясно в някакъв смисъл да се сформира коалиция, подобна на предходната, която 7 месеца ни управляваше. В момента, ако се съберат ГЕРБ, ДПС и партията на Стефан Янев, който казва, че е готов на компромиси и в ляво, и в дясно,  се оказва, че има около 43%. Ако се събере старата коалиция - БСП, ПП и ДБ със Стефан Янев  има около 42%. Тоест ситуацията е патова. Нито една от двете групи не иска да е заедно с Възраждане, защото Възраждане има радикални тези, което е опасно за страната ни в ситуацията", обясни Пампоров.

Той изрази мнението, че обществото преосмисля в момента ценностите си. 

"Сега е по-разумно рационален вотът. Резултатът на Възраждане не е  толкова висок, той е по-скоро ключов. Ние имаме резултати на ВМРО и Атака, които са с по 100-150  хиляди гласа повече", допълни анализаторът.

По думите му патриотичният  вот има много  по-висок  потенциал и  хората не припознават тази риторика - на лидера на Възраждане. Това обяснява и влизането на Стефан Янев в Парламента.

"Имаме късмет, че живеем в либерална демокрация и затова ще отидем на още едни избори. Колкото по-често имаме избори, толкова по-често партии, които са  от типа "аз, куфарчето и печата"  изчезват", допълни Пампоров.

По-малката активност той обясни и с факта, че ковид отминава, много хора вече не са в страната след пандемията. 

"При положение че 90 хиляди души са отишли и са каза ли че не подкрепят никого не показва умора в хората", смята социологът.

По думите му е очевидно, че ГЕРБ всячески се опитват със зъби и нокти да съставят правителство

"Непрекъснато слушам тези как трябвало да се направи компромис от ПП и ДБ.  Ако отидете на места в по-западнали икономически райони, хората не виждат разликата да има  правителство редовно или да има служебно правителство. Хората не са наясно, че  е нужно да има Парламент, който да гласува бюджет. Партиите  много се страхуват, че ако служебните правителства успеят да преведат страната през кризата добре, че ще лъхне някаква некомпетентност и всъщност може да стане обратното - това което стана с ПП -  министрите на служебното правителство се справиха толкова добре в очите на хората, че направиха партия  и тази партия беше първа политическа сила, а сега е втора. Сега има страх, включително и в тези хора, защото ако и сегашното служебно правителство и следващото , което ще бъде след това НС се справят добре, може да се  окаже, че ключа е в президента, а не в политиците, които са били. Всички се страхуват, защото  би лъснала огромна некомпетентност в партиите и на статуквото, и в партиите на промяната", добави социологът.

Той коментира и агресията на пътя между шофьори в столицата, при която загина таксиметров шофьор. По думите му в България се задълбочават социалните неравенствата и чувството за несправедливост, а хората взимат разправата в собствени ръце, защото не чувстват закрилата на  държавата.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49