Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Чавдар Стефанов в "Добро утро, ден!"

| обновено на 23.10.22 в 10:07

Началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“ професор Чавдар Стефанов гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Денят на професор Стефанов започва в 6 часа и често работните му ангажименти продължават до късно вечерта. Задължително обаче денят му завършва с партия шах. Ръководената от него клиника поема и най-голямата тежест по време на всички ковид вълни.

Какво е да водиш трудната битка с времето и смъртта, а също и да се посветиш изцяло на лекарската професия? Каква е цената и какво е удовлетворението?

Професор Стефанов признава, че по време на ковид вълните положението в клиниката е било изключително тежко, тъй като на ден са умирали по няколко души, а други са чакали ред да бъдат приети. Всичко това оставя траен отпечатък върху него и колегите му. Смята, че няма по-вълнуваща емоция от тази, когато видиш оздравял пациент.

„Всеки ден е хубав. Но най-хубав е, когато разбереш, че пациентът, в който си вложил много усилия, вече е по-добре и ще преживее. Това наистина доставя удоволствие. По-хубаво е само, когато видиш този човек на вратата на клиниката и не го познаеш, защото той е облечен цивилно, ходи и се усмихва, а ние не сме свикнали така да го гледаме. Не може да бъде описана тази емоция с една дума“, казва професор Чавдар Стефанов.

Често няма време за своите близки и приятели. Допълва, че никога не се е колебал за своя професионален избор. И не съжалява за него.

„Баща ми, Бог да го прости, беше лекар. Брат ми също е лекар. Бях съвсем малко дете, когато реших да стана лекар. По времето, когато моите приятелчета искаха да стават космонавти и боклукчии, аз бях решил да стана лекар“, споделя професор Стефанов.

За себе си казва, че е реалист и никога не си поставя пълно шест. Но не пропуска да отбележи, че е удоволствие да поставя шестици на студентите, когато те ги заслужават. В кабинета си е поставил два портрета - на Левски и Джон Ленън, които го вдъхновяват.

Професор Чавдар Стефанов можете да слушате в „Добро утро, ден!“ всяка делнична сутрин от 7.30 часа, а цялото интервю на Антония Попова с него - в събота, след новините в 7 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10