Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима ни е фискална политика за увеличаване на БВП

Гарабед Минасян
Снимка: БГНЕС

При лична инфлация около 50% на работещ в България служебното правителство обяви проектобюджет за годината, в който минималната работна заплата се замразява и се залага 1,5% икономически растеж. 

Прогнозата на БНБ за икономиката през необходимата година е за 0,1% ръст. Може ли и с какви мерки да се овладее прогресивното обедняване? Ако то не спре, кога социалното напрежение ще избухне като бомба? 

Коментарът е на макроикономиста проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

Проф. Минасян каза по повод на работата на Народното събрание, че не вижда разбирателство между политическите сили и е много трудно да се постигне консенсус.

"Не е толкова важно какъв е по размер външият дълг, а за какво той е изразходван", каза Минасян. Той припомни, че с дългове сме постигнали навремето строежите на важни за страната обекти, като първата ни железница, НТ "Иван Вазов" и Дунав мост.

"Размерът на дълга сега е от порядъка на 25-30% от БВП на България, по всички критерии е напълно поносим и безпроблемен. Ако вземем САЩ и Япония, където държавният дълг е някъде от 100-120% от БВП, и въпреки това нито една от двете страни има проблеми с обслужването", уточни икономическият експерт.

Гарабед Минасян каза още: "Ако хазната има нужда от пари, ще  си емитра дълг и ще набави средства за изразходване. Не е необходимо да се държат сухи пари за доходност."

По повод на ръста от 1,5%, който залагат от служебното правителство, Минасян смята, че има падане на инвестициите с 5%, в същото време има ръст на БВП и на потреблението, и попита докога ще продължава така. "Ние сме твърдо на последно място в ЕС", каза проф. Минасян. Той допълни:

"Имаме солидно изтичане на български капитали в чужбина в размер на 7,7 милиарда евро, или 2/3 от вътрешните инвестиции."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Красимир Кумчев

Пловдивчанин организира първи търг за пъпеш "Юбари" у нас

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев преди време изкорени ябълковите си градини, с които беше прочут. Но както мнозина знаят, заедно със скулптура Цвятко Сиромашки имат упорита идея да направят Фонтан – Ябълка, като символ на плодородието по нашите земи. Сега за тази кауза на помощ идва един пъпеш. Той се..

публикувано на 29.07.24 в 10:09

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35