Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очевидно ГЕРБ не припознава Зико като свой кмет

Спирането на проект, който вече е започнал, е абсолютно безпрецедент в Пловдив, въпреки че историята за пробив до Водната палата е с дълга и напрегната история от самото си начало, припомниха в разговор за последните събития по спорния проект журналистите Валентина Йеремиева и Антон Баев. Изграждането на кръгово в мандата на Иван Тотев също започна с политически сблъсъци, а тогава фронтът на атаката срещу него се водеше от Дани Каназирева, общински съветник по това време, припомни Антон Баев. По думите му въпросът надземно,  подземно съоръжение или кръгово така и не е затворен.

Според Валентина Йеремиева разминаването между местния лидер на партия ГЕРБ Иван Тотев и кмета от ГЕРБ Здравко Димитров вероятно ще доведе до разговор на Бойко Борисов и с двамата.

"Конфликтът между двамата не е от вчера или отреди три години, той е от много по- отдавна. Лошото е, че всичко това се отразява върху града".

"Едва ли на Борисов при потапящия се нов парламент му е до това кръгово", отбеляза Антон Баев. По думите му не е времето да се запушва по този начин града и може да се окаже, че който го направи догодина може да се раздели с мечтата си да е пак кмет.

Опасявам се от последващите решения и готвеното обществено обсъждане. По такива събирания обикновено има твърде малко хора, припомни Валя Йеремиева. Не е ясно ако се налага препроектиране, колко време ще отнеме. От друга страна кметът призна, че експертното обсъждане не е било достатъчно, дори районните кметове не са били информирани как ще се реши въпроса с движението, това е абсолютната грешка, коментира журналистът.

"Сега се видя изключителна политическа насока на решаването на проблема и не мога да прогнозирам как общината ще успее да върне разговора към прагматичната му съдържание, свързано с трафика в града".

В нито един град, в който кметът е от ГЕРБ, няма такъв разнобой между него и групата на партията в Общинския съвет, коментира  Антон Баев. Той отбеляза, че Иван Тотев е член  и на Изпълнителната комися на партията и допълни "не съм сигурен дали декларацията на съветниците не е съгласувана. Ако не е, това също показва доста странна ситуация".

"Общинските съветници си останаха на Тотев и преди той успяваше да държи коалицията много монолитна, но в този мандат очевидно съветниците от ГЕРБ не припознават Здравко Димитров като свой кмет", каза в заключение Валентина Йеремиева.

Разговорът с двамата журналисти можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43